Gotovo svaki ljetni stanovnik upoznat je s pepelnicom – krastavci koji rastu u staklenicima često pate od gljivičnih bolesti.
Nažalost, staklenički uvjeti pridonose širenju bolesti.
Pepelnica je uzrokovana visokom vlagom i visokom temperaturom.
Pogledajmo koje sorte preporučuju stručnjak online publikacije Belnovosti i agronom Anastasia Kovrizhnykh.
3 sorte otporne na pepelnicu
Koje su 3 sorte otporne na ovu bolest.
- Srednje rani “kineski F1 otporan na bolesti”. Ovo je partenokarpni hibrid koji stvara plodove nakon 50 dana. Sorta je nepretenciozna prema nedostatku svjetla, otporna na hladnoću i glavne bolesti krastavaca.
- Visoko prinosna “Madam”. Rano zrelo voće koje je otporno na razne bolesti virusne i gljivične prirode.
- “Diva F1”. Još jedan hibrid ranog sazrijevanja koji je otporan na glavne bolesti usjeva i temperaturne promjene.
Provjereno od strane urednika