Microgreens ne bi trebalo klasificirati kao novopodobni kulinarski hobi. Ovaj sastojak je zapravo način da nadoknadimo zalihe vitamina koji su nam toliko potrebni tijekom hladne sezone.
Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, agronom i dizajner pejzaža, rekla je da se u tu svrhu najčešće koriste mlade klice slanutka, leće, potočarke, daikona, rotkvice, rikule, cikle i nekih drugih usjeva.
Ali postoje i originalnije opcije koje su poznate po svojim korisnim svojstvima.
Krastavac
Sjemenke krastavaca lako se održavaju i, štoviše, vrlo brzo klijaju. Morat ćete pričekati oko 7-10 dana da uberete svoju prvu žetvu.
Mlade biljke su sočnog i mekanog okusa i, ne iznenađuje, podsjećaju na krastavce.
Borago
Borago je također poznat kao boražina i ima još sličniji okus krastavcima nego sami krastavci.
Nakon 12 do 21 dana od sadnje mikrozelenje možete dodati u salate, sendviče i juhe.
Potočarka
Da biste dobili mikrozelenje, preporuča se namakanje sjemenki nasturtiuma 4-8 sati u toploj vodi. Vodu je potrebno često mijenjati ili koristiti malu količinu vodikovog peroksida prilikom namakanja.
Klice se mogu jesti nakon 8-12 dana.
Prethodno je stručnjak pomogao razumjeti razloge zašto je repa mala.