Žene iz čudnih svjetova: Vječne japanske zavodnice

Kada čuju riječ “gejša” mnogi ljudi pogrešno pomisle da je to laka žena koja nudi seksualne usluge uz naknadu. Naime, zanimanje gejše iznimno je staro, cijenjeno i na opće iznenađenje njime se nekada bavio muškarac.f. Pitate li se što se krije iza tradicije, izgleda i morala pravih gejši, upravo tome ćemo posvetiti pozornost u današnjem članku iz serije “Žene iz nepoznatih svjetova”.

“Gejša” u osnovi znači kreativnu osobu – kreatora koji zabavlja. Prema japanskom shvaćanju, to je djevojka koja svira shamisen (tradicionalni glazbeni instrument) i priča priče kako bi muškarce održala u dobrom raspoloženju. Žene su u ovo zanimanje ušle tek krajem 18. stoljeća – do tada su samo muškarci imali obvezu zabavljati cara kao dvorske lude.

Gejša je počela trenirati u nježnoj dobi. Djevojke prolaze kroz posebnu školu u kojoj uče sve suptilnosti zanata. Postoji nekoliko vrsta gejši i prema godinama provedenim u obuci dobivaju različite “razine”. Za naziv “Majka” uči se minimalno 5 godina, a za “Geiko” – 20 godina. “Majke” imaju njihovu družicu – prijateljicu, sestru ili čak majku. Tijekom svog djetinjstva, gejša početnica radi kao kućna pomoćnica ili pomoćnica već iskusne gejše i tako dobiva njezinu obuku.

Život buduće gejše nedvojbeno je težak. Ustaje rano ujutro i ide kasno navečer. Naučio je pjevati, plesati i svirati shamisen, žičani instrument sličan gitari. Nakon dugog treninga, jednog dana, ako Maika-san odluči da je kandidatkinja spremna, dolazi san kad je proglase gejšom. Sada može početi nositi posebna kimona, šminkati se svjetlucavim bijelim puderom, obojiti usne u krvavo crvenu boju, napraviti složenu frizuru.

Svi užurbani pokušaji modernih Europljanki da se ujutro našminkaju dječja su igra u usporedbi s radnim šminkanjem gejši. Prvo namažu lice čudesnom, užasno skupom i krajnje egzotičnom kremom – poput melema od izmeta slavuja. Zatim između dlanova zagriju mali komadić voska koji utrljaju u kožu lica, vrata, pa čak i prsa. I na kraju, kistom pažljivo nanose nešto poput paste od krede na čelo i obraze – to je ono što gejši daje poznati porculansko bijeli izgled.

Uz bijelu masku, obavezno je i rumenilo koje mora odgovarati boji kimona. A na nemilosrdno skrivene konture usana na kraju se nanosi grimizni ruž u obliku minijaturne latice ili vrpce. Gejši je strogo zabranjeno plakati, smijati se ili se znojiti, jer se šminka može razliti i pokvariti ugled žene iz snova. Ne smije ni jesti – smatra se nepristojnim, niti smije piti čaj koji je sama skuhala.

Važno je napomenuti da spavanje s mušterijama nije jedna od obveza gejše, to radi samo na njezin zahtjev. Poznato je da gejša nema pravo na brak, ali joj nije zabranjeno pronaći pokrovitelja – dannu. To znači da će ona pažnju poklanjati samo njemu, a on mora biti dovoljno imućan da joj omogući pristojan prihod i poštovanje drugih bogataša. Manji broj gejši nakon određenog vremena odustaje od svoje profesije i počinje voditi normalan život.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki