Sat vremena u tišini može promijeniti ostatak vašeg dana

Vježbu tišine za prvi sat u danu predlaže poznati malezijski poslovni čovjek i pisac. I ne, to nije meditacija.

Njegovo ime je Vijay Eswaran, a kada se ne bavi biznisom i filantropijom, predaje o moći tišine. Harvard Business Review ugostio je njegov hvalospjev svakodnevnoj praksi šutnje koju je, kako kaže, naučio od svog djeda.

To je oko sat vremena bez riječi, po mogućnosti odmah ujutro. Drugim riječima, probudite se i ne progovorite. Tvrdi da mu je praksa šutnje toliko koristila da je o tome odlučio napisati knjigu pod naslovom U sferi tišine. Knjiga je objavljena 2005. godine i postala je bestseler, ne među novim ljudima, već u poslovnom svijetu Azije. Prevedena je na mnoge jezike i u roku od nekoliko godina obišla je Europu i SAD.

Tvoja šutnja postaje zlato

“Šezdeset minuta u sferi tišine svaki dan omogućuje nam da usporimo i sagledamo gdje smo i kamo idemo. Praksa se sastoji od tri puta: dužnosti, znanja i predanosti. Pokreće oslobađanje našeg uma, a njegovo prakticiranje za um je ono što je tjelesna vježba za tijelo: mehanizam za fitness,” piše Vijay Eswaran na svojoj web stranici.

Poznati biznismen i “nasljednik” ove duhovne vježbe tvrdi da uvrštavanjem Sfere tišine u svoju dnevnu rutinu učite kako ostati prizemljeni i fokusirani na ovdje i sada. I što je najvažnije, zadržavate svoj optimizam kada vas um vodi pesimističnim stazama. Ali postoji jedno nepromjenjivo pravilo: slijediti vježbu korak po korak u apsolutnoj tišini.

Prvih pola sata podijeljeno je u tri desetominutna dijela. Provedite prvih 10 minuta zapisujući svoje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve. Zatim iskoristite sljedeće tromjesečje kako biste procijenili svoj napredak na ciljevima koje ste postavili dan prije. Iskoristite zadnjih 10 minuta da zabilježite sve golove koje ste propustili i procijenite zašto niste. To će vas motivirati da se usredotočite na napredovanje.

Prednosti tišine

Sljedećih 20 minuta provedite čitajući knjigu koja će vas naučiti novim stvarima ili obogatiti vaš um praktičnim znanjem. Provedite prvih 10 minuta ovog koraka čitajući poglavlje knjige. Zatim iskoristite preostalih 10 minuta da rukom napišete sažetak onoga što ste upravo pročitali. Na taj način ćete poboljšati svoju sposobnost obrade informacija i naučiti nešto novo.

Posljednjih 10 minuta posvetite samorefleksiji, moćnom alatu koji nam pomaže steći uvid u svoje misli i želje. I, ako vjerujete u višu silu, obratite se Bogu, Svemiru, svojoj duhovnosti… bilo čemu. Ovaj zadnji dio vježbe vas smiruje i smiruje tijekom stresnih situacija. Kada svjesno prakticirate ovu vježbu svaki dan, odlučujete se držati podalje od negativnosti.

Zašto tišina?

Iako sam osobno bučan i pomalo “fobičan” od tišine – neugodno mi je, to je istina – u nekom sam trenutku osjetio potrebu da me se ostavi na miru. Pa kad mi je oko palo na Kuglu tišine, zastao sam i pomislio: Kao što su stari govorili, šutnja je zlato. Ali mislili su na nešto drugo. Nemojte izdati misli, prijatelje, osjećaje. Ali to govore i suvremenici, poput onih koji su “tiho hodanje” učinili trendom.

Šutnja ekscentričnog poslovnog čovjeka je nešto što koristite u svoju korist. To postaje sredstvo za razumijevanje stvari ne samo o sebi nego io svom okruženju.

Prednosti tišine

Zadnjih godinu dana pokušavam se probuditi ranije od svih kako bih pronašla mir u tišini uspavane kuće. Ujutro u pola šest osjećate se kao da imate luksuz da neko vrijeme budete istinski sami, bez radija, dječjih opomena, napa koje rade punom parom. Drugim riječima, odradio sam svoje “zagrijavanje” za vježbu, baš kao i Eswaran, koji je kao dijete upoznao jutarnju tišinu svog – u najmanju ruku čudnog – djeda. No, kako sam kaže, šutnja je u njegov život kao praksa ušla mnogo kasnije: u stanci studentskog života otišao je u Italiju i boravio u samostanu franjevaca. Tamo je otkrio da braća franjevci mogu bez riječi proći četrdeset dana. I standardno ih je pratio.

Kako kaže, bila je to jedna od najtežih stvari koje je doživio. Tijekom ovih tjedana, međutim, naučio je da šutnja nije samo za molitvu. Može promijeniti način na koji razmišljate, dati vam jasnoću i prije svega smirenost da se suočite s izazovima svakodnevnog života.

“Vrijeme tišine koje prakticiram svako jutro – a potičem i vas da prakticirate – može biti vrijeme da saberemo misli, uvježbamo um i odlučimo kako želimo započeti dan,” kaže poduzetnik obraćajući se potencijalnim čitateljima njegove knjige.

21 dan u tišini

Eswaran će me uvjeriti da vježbu izvodim korak po korak. Tvrdi da ću prakticiranjem Sfere tišine bez pauze 21 dan vidjeti trenutne promjene u načinu na koji opažam svijet oko sebe, počet ću stjecati oštru svijest o svemu što radim i pronaći ću svoju izgubljenu ravnotežu. . Zato ovu praksu predstavlja kao ulaganje u nas same. Kako on karakteristično kaže u svom članku u Harvard Business Reviewu, “to je način da preuzmete kontrolu nad preostala 23 sata svog dana.” Kažete li da je snaga u šutnji?

vl.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki