“Nevine” navike koje vas sprječavaju da se riješite sala s trbuha

Navika: Svako ponašanje koje se ponavlja na identičan način i obično nesvjesno. Mnogo je navika u našem životu. Neke steknemo u mladosti, druge odrastajući, neke se pojave iznenada dok su druge definitivno štetne.

Svakodnevna rutina često nas navodi na usvajanje nezdravih navika, koje se naizgled mogu činiti “bezazlenim”, zapravo uopće nisu jer utječu na opće zdravlje našeg organizma.

Među njima je sljedećih 10 navika, koje ne samo da sprječavaju da se riješite viška sala s trbuha, već ga i povećavate! Dakle, koja ponašanja potkopavaju vaš trud da postignete ravan trbuh i kako ćete ih promijeniti?

1. Ne spavate dovoljno

Što zbog posla, što zbog stresa, što zbog cjelonoćnog maratona serija i filmova ispred TV-a, nesanica dolazi i prolazi svake večeri, zbog čega se ne odmorite, a salo na trbuhu se povećava. Kako je ovo moguće? Prema istraživačima Wake Foresta, ljudi na dijeti koji spavaju pet sati ili manje nakupili su dva i pol puta više sala na trbuhu od onih koji spavaju više od osam sati, koji ga pohranjuju malo.

Rješenje: Američka Nacionalna zaklada za spavanje preporučuje sedam do osam sati kvalitetnog sna za odrasle svakog dana. Jednostavno je: bolji san, manje visceralne masnoće.

2. Držite se iscrpljujućih dijeta

“Često dijete koje izbacuju čitave skupine namirnica ne dopuštaju ravnotežu i umjerenost koja nam je potrebna za zdrav, cjeloživotni plan prehrane”, objašnjavaju stručnjaci.

Rješenje: Prvo se odlučite za konzumaciju namirnica iz svih skupina namirnica i drugo, ako ste smršavili nakon dijete, napravite pauzu od dva tjedna ako želite nastaviti s učinkovitim mršavljenjem.

3. Prepuštate se dugim satima listanja prema dolje prije spavanja

Nebrojeni sati provedeni skrolajući telefonom ili gledajući TV mogu povećati masnoću na trbuhu. Studija koju je proveo Lighting Research Center otkrila je da svjetlost koju emitiraju tehnološki uređaji zapravo potiskuje proizvodnju melatonina u mozgu.

Potonji je glavni hormon spavanja, pa kada ga nema u dovoljnoj količini, imate problema sa spavanjem. U međuvremenu, studija u Pediatric Obesity otkrila je da su učenici koji imaju pristup elektroničkom uređaju u svojoj spavaćoj sobi imali 1,47% veću vjerojatnost da će imati prekomjernu težinu od onih koji nisu imali uređaj u svojoj spavaćoj sobi. To se povećalo na 2,57% puta za djecu s tri uređaja.

Rješenje: Pobrinite se da se vaša spavaća soba ne pretvori u zonu tehnologije, dok se odlučite za čitanje knjige dok ležite u krevetu kako biste se opustili.

4. Jedete prebrzo

Vaše tijelo ima veliku “manu”: potrebno mu je oko 20 minuta da prenese informaciju da ste siti, iz želuca u mozak. Studija u časopisu American Dietetic Association otkrila je da oni koji sporo jedu unose 66 kalorija manje po obroku, ali u usporedbi sa svojim brzim vršnjacima, osjećaju se kao da su pojeli više.

Rješenje: Podijelite svoj dio hrane na manje vilice, tako da vilica intervenira između svakog zalogaja.

5. Večerate prekasno

Večera u kasnim večernjim satima odličan je način da povećate broj traperica za broj ili dva. Istraživanje objavljeno u Obesity Society pokazuje da ranija večera može pomoći u mršavljenju jer imate više vremena za sagorijevanje kalorija prije spavanja.

Rješenje: Držite se fiksnog vremena večere svaki dan, izbjegavajući preblizu vrijeme spavanja. Ali ako kasno večerate, ne zaboravite nakon toga malo prošetati kako biste ubrzali metabolizam.

6. Birate samo tri obroka dnevno

Unatoč višekratnim podsjećanjima stručnjaka da treba imati 5 obroka tijekom dana, mnogi ih zanemaruju, držeći se samo osnovnog: doručak, ručak, večera. To za posljedicu ima raspodjelu kalorija koje trebate dnevno unijeti u samo tri obroka, što vam ne omogućuje učinkovito sagorijevanje masti.

Rješenje: Hranjivi obrok ili međuobrok otprilike svaka tri sata održava stabilnu razinu šećera u krvi, opskrbljuje vaše tijelo stalnim dotokom esencijalnih hranjivih tvari i pomaže u kontroli želje za slatkom i masnom hranom. Ne propustite!

7. Ne radite odgovarajuće vježbe sagorijevanja masti

Mnogo puta, iako vježbate normalnim tempom, ne možete se riješiti visceralnog sala i pitate se što nije u redu. Možda je vaš trening odgovor. I kardio i trening otpora mogu vam pomoći u mršavljenju, stoga je važno raditi kombinaciju oba.

Rješenje: Sagorijevajte kalorije aerobnim vježbama poput trčanja i ojačajte trbušne mišiće vježbama poput planka.

8. Podlegli ste desertu

Naravno, preskakanje deserta također štedi kalorije i šećer. Ali stalno uskraćivanje toga može dovesti do nekontroliranog prejedanja.

Stoga umjesto da se odreknete svoje omiljene slastice, zamijenite je “zdravijom” verzijom.

Rješenje: Ako nema zdravije opcije, pojedite nekoliko zalogaja deserta, ali nemojte pretjerivati.

9. Za svaki veliki obrok birate meso

Brojne studije pokazale su da oni koji jedu manje mesa imaju manju vjerojatnost da će razviti pretilost, a pokazalo se i da imaju nižu razinu tjelesne masti.

Normalno je jesti meso nekoliko puta tjedno, ali te visokoproteinske namirnice imaju tendenciju da vas zasite prije nego počnete jesti povrće, za koje je poznato da ima sposobnost suzbijanja sala na trbuhu.

Rješenje: Pokušajte jesti meso samo 2 ili 3 puta tjedno.

10. Jesti sjedeći za stolom

Prema istraživanju koje je provela NPD grupa, približno 62% zaposlenih Amerikanaca jede “al-desko”. Ova navika dovodi do toga da unose do 50% više kalorija nego što su namjeravali.

Rješenje: Uzmite pauzu koja vam pripada daleko od ureda u kojem radite. Ovo će vam također pomoći da osvježite svoj um i obnoviti vas energijom.

oblik.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki