Koje se mjesto na Zemlji smatra najopasnijim za turiste?

Ekstremni turizam vrlo je popularan oblik rekreacije jer ljudima donosi snažne emocije.

Mnogo je mjesta na našem planetu koja su jednako atraktivna koliko i opasna, a mnogi su turisti spremni riskirati svoje zdravlje, pa čak i živote kako bi ih vidjeli vlastitim očima.

A ako rangirate mjesta koja su najmanje gostoljubiva za ljude, pustinja Danakil će nedvojbeno biti u prvih deset ili čak u prvih pet.

Europljani su je otkrili i proučavali relativno nedavno, 1928. godine, a već tada ju je britanski putnik i geograf Wilfred Patrick Thesiger nazvao “zemljom smrti”. Nalazi se u sjeveroistočnoj Africi i prostire se na površini od oko 100.000 km.

Pustinjsko drvo
Fotografija: Pixabay

Njegovo glavno bogatstvo su kolosalna nalazišta soli, što uz brojne nalaze fosiliziranih koralja dokazuje da je ovdje nekada bio ocean. Međutim, danas je ovo područje manje nalik odmaralištu za sunčanje.

Prvo, ovo je jedno od najtoplijih mjesta na planeti: tijekom cijele godine temperatura zraka nikada ne pada ispod 34-35 stupnjeva Celzijusa, a ljeti čak može oboriti rekord od 70 stupnjeva!

Drugo, Danakil je seizmički aktivna zona. Ovdje se nalaze mnogi vulkani, a neki od njih, kao što su Ertale i Dabbahu, su aktivni. Zbog toga je lokalni zrak vrlo otrovan i štetan za disanje. Ne treba zaboraviti ni rizik od potresa koji se povremeno događaju na ovom području.

Ali pustinja je najistaknutija po svojim toplim izvorima i kiselim jezerima u jarko žutim i zelenim nijansama.

Posebno se slikovitim smatra krater vulkana Dallol, jedno od najnižih mjesta na planeti. Teško je povjerovati da je tako bogate, otrovne boje stvorila sama priroda.

Međutim, bolje je ne promatrati ovu veličanstvenost izbliza: s vremena na vrijeme mali gejziri izbijaju iz zemlje. A često na izvoru možete naići na mrtve ptice i insekte koji su postali žrtve otrovnih para – jasan podsjetnik da budete oprezni.

Ipak, unatoč svim ekstremnim uvjetima i rizicima, ljudi žive i rade u Danakilu. Posao rudarenja i prerade soli hrani Afare koji žive u tom području.

Turistima također nema kraja: bizaran krajolik, tragovi stvrdnute lave i naslaga soli, jezera kisele boje – sve to pretvara Danakil u doista fantastičnu zemlju, radi koje su tisuće putnika spremne podnijeti i naporan vrućina i zagušljiva atmosfera.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki