Kako ubrzati proces zrenja rajčice: ljetni stanovnici otkrili su osnovne trikove i pravila

Nijedan ljetni stanovnik ne želi izgubiti žetvu rajčice samo zato što povrće ne sazrijeva na vrijeme.

Međutim, to je djelomično naša krivnja.

Ponekad rajčice ostanu zelene samo zato što pogriješimo, objašnjava Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, dizajnerica krajolika i znanstvenica agronom.

Kako se možete nositi s problemom?

Vruće vrijeme ili mraz

Ponekad je danju jako vruće, a noću temperatura postaje prilično niska. Za rajčice je to stres koji ometa sazrijevanje.

Stoga povrće treba “sakriti” u hladnom vremenu ispod pokrovnog materijala. A dobar malč bit će izvrsna zaštita od štetnih utjecaja topline.

rajčice
Fotografija: © Belnovosti

Prestanite s gnojidbom dušikom na vrijeme

Iznimno je važno razumjeti potrebe rajčice. Nakon što povrće počne cvjetati, više mu nije potreban dušik. Ako ga nastavite dodavati, rajčice jednostavno neće sazrijeti na vrijeme.

Višak vlage

Ponekad samo vizualno procjenjujemo suhoću ili vlažnost tla. Ali pod utjecajem sunca, gornji sloj se vrlo brzo suši.

Bilo bi ispravnije procijeniti ovaj trenutak na dubini od pet centimetara. Ako dodate previše vlage, rajčice se mogu razboljeti ili loše sazrijeti.

Mjesec dana prije berbe

Ako se pravilno pripremite za ovaj važan trenutak, čak i ako postoje pogreške, možete ubrzati proces zrenja povrća.

Da biste to učinili, mjesec dana prije žetve, provedite postupak štipanja, uklonite nepotrebne jajnike i ne ostavljajte cvijeće.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki