Što učiniti s ribizom za dobru žetvu: najučinkovitiji način povećanja produktivnosti

Ribiz ima korijenski sustav koji se nalazi blizu površine tla. Sve sorte ribiza ne vole sušu – nedostatak vlage može dovesti do gubitka usjeva.

Osim toga, ovi grmovi ne reagiraju dobro na mehanička oštećenja korijena koja se mogu pojaviti prilikom plijevljenja ili labavljenja tla.

Na temelju svega navedenog, stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, znanstvenica agronoma, dizajnerica krajolika Anastasia Kovrizhnykh preporučuje da se gnojiva ne primjenjuju ugradnjom u tlo, već hranjenje grmlja malo drugačije.

Potrebno je napraviti nekoliko rupa oko biljke i u njih dodati gnojivo, po jednu žličicu u svaku rupu.

To nije sve: vrtlar koji želi postići obilnu rodnost ribiza mora uvijek imati na umu činjenicu da ova biljka, kao nijedna druga, treba malčiranje.

Ribizla
Fotografija: © Belnovosti

Malčiranje pomaže vrtlaru u rješavanju mnogih problema: sprječava isušivanje tla, štiti biljke od pepelnice i korova, kao i od negativnih utjecaja na okoliš, i, konačno, služi kao izvrstan izvor hranjivih tvari.

Malčiranje se može kombinirati s gnojidbom tako da se ispod grma stavi kanta dobro istrunulog stajnjaka.

Ako nema dostupnog humusa, malčirajte ribiz slamom, sijenom ili kartonom. Piljevina se smatra najboljim malčem.

Kako bi se spriječilo da piljevina zakiseli tlo, potrebno ih je tretirati otopinom uree ili amonijevog nitrata (1 žlica po kanti vode). Međutim, najučinkovitija u tom pogledu je uporaba nerazrijeđene sirutke.

Piljevina, natopljena sirutkom dok ne postane vlažna, polaže se ispod grmlja u debelom sloju. Zahvaljujući ovom malču, ove sezone više neće biti potrebna dodatna dušična gnojiva za ribizle.

Prethodno je stručnjak rekao da se ne smije saditi uz tikvice.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki