9 stvari koje trebate naučiti svoje dijete o njegovom tijelu




Foto: iStock/Gulliver

Kada vaše dijete napuni 8 ili 9 godina, počinje postavljati pitanja o svom tijelu. Približavanje pubertetu dodatno pojačava njegovu znatiželju. Sada je vrijeme da imate iskren i otvoren razgovor s njim i date mu odgovore koje traži. Evo nekih stvari o kojima je dobro razgovarati:

1. Tijela imaju različite oblike i veličine

Dečki: Normalno je da dječak brine o tome kako izgleda i želi biti privlačan. Izbjegavajte ga nazivati ​​”mršavim” ili “debelim” ili davati negativne komentare o vlastitom tijelu. Razgovarajte o nerealnim očekivanjima od naših tijela.

Djevojke: Neka se razgovori koje vodite s kćeri fokusiraju na zdravlje, a ne na težinu i njezin izgled. Bit će podvrgnuta dovoljno kritičkim tretmanima i nerealnim očekivanjima medija. Ako ste opsjednuti svojim tijelom – svojim ili njezinim – vaša će kći razviti istu opsesiju. Umjesto toga, podržite je i potaknite da se zanima za stvari koje nemaju veze s tijelom.

2. Tijelo može mnogo toga

Dečki: Potaknite svog sina da bude aktivan i isprobava nove stvari – sport, igre s prijateljima. Kretanje nije dobro samo za tijelo, ono gradi aktivan stav prema životu i uči dječaka kako komunicirati s drugim ljudima.

Djevojke: Nemojte pritiskati svoju kćer da se bavi sportom. Tijelo je odlično samo po sebi zbog toliko stvari. Umjesto da se fokusirate na njezinu težinu, potaknite je da bude fizički aktivna zbog načina na koji se osjeća i prijateljstava koja sklapa.

3. Pobrinite se za njega – od glave do pete

Dečki: Važna je zdrava prehrana i osobna higijena, ali također naglašavaju sigurnosna pravila u slučaju nezgoda. Naučite svog sina da uvijek nosi kacigu kada vozi bicikl, skejtbord ili rolanje i da uvijek nosi sigurnosni pojas u autu.

Djevojke: Zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i dovoljno sna. Naučite svoju kćer da jede tri obroka plus dva zdrava međuobroka i pet voća ili povrća dnevno te da ograniči slatka bezalkoholna pića.

4. Kako radi

Dečki: Koristite izravan jezik kada svom sinu objašnjavate dijelove tijela i njihove funkcije. Korištenje umiljatih dječjih imena može vam se činiti slatkim, ali to će ga zapravo učiniti još tjeskobnijim.

Djevojke: Tijelo je lijepo, ali ponekad proizvodi različite zvukove i mirise. Naučite svoju kćer o različitim (i normalnim) funkcijama njezina tijela, posebice njezine vagine, crijeva i mjehura. To će joj pomoći da se osjeća ugodnije i sigurnije u svom tijelu.

5. Promjene u pubertetu

Dečki: Osam godina je prava dob da dječaka upoznate s onim što ga čeka – mutacija glasa, rast kose, erekcije, znojenje, akne itd. Djecu treba pripremiti za pubertet prije njegovog početka kako bi se manje brinula.

Djevojke: Slično tome, dobro je da se djevojke rano pripreme. Reproduktivno zdravlje i menstruacija važne su teme. Razumijevanje promjena kroz koje će proći njezino tijelo pomoći će vašoj kćeri da se osjeća manje tjeskobno i posramljeno.

Nastavit će se!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki