Pronašli su način za liječenje hipertenzije: Bez tableta do kraja života

Hipertenzija ili visoki krvni tlak česta je bolest koja, ako se ne liječi, može dovesti do srčanog udara, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema.

Američki kardiolozi: Ovo su nove vrijednosti za normalan krvni tlak

Tim britanskih istraživača otkrio je gen koji uzrokuje jednu od najčešćih vrsta visokog krvnog tlaka.

Štoviše, znanstvenici kažu da su konačno otkrili tretman koji će omogućiti pacijentima s hipertenzijom da više ne moraju stalno uzimati tablete.

Srećom, postoji terapija koja uključuje doživotno uzimanje lijekova.

Jedan od najčešćih uzroka hipertenzije su mali, benigni tumori u nadbubrežnim žlijezdama koji prekidaju proizvodnju hormona aldosterona. Regulira razinu soli u tijelu.

Takav je poremećaj iznimno teško dijagnosticirati, jer fluktuacije u razini soli nisu vidljive osim ako pacijent ne napravi više krvnih pretraga u različito doba dana.

Treba li nisku krv uvijek regulirati?

Istraživanje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu i bolnice Barts te su otkrili mutaciju gena u nadbubrežnim žlijezdama koja je uzrokovala problem. Činjenica je da otkrivena mutacija u genu CADM1 utječe na istoimeni protein koji zaustavlja prijenos signala između stanica.

Potonji ne može prenijeti informacije o prestanku proizvodnje aldosterona. Time se povećava proizvodnja hormona, što dovodi do povećanja razine soli u krvi, a potom i do hipertenzije.

Autori studije pronašli su rješenje za ovaj problem. Kako se pokazalo, uklanjanje jedne nadbubrežne žlijezde ispravlja neravnotežu aldosterona u tijelu.

Nekoliko godina nakon operacije pacijenti ne trebaju dodatno liječenje ili lijekove, čak i ako je njihova hipertenzija teška ili otporna na lijekove.

Kako podići nizak krvni tlak bez lijekova

Stručnjaci kažu da takvo liječenje može biti spas za osobe s ovim oblikom hipertenzije. Također na temelju svoje studije, istraživači preporučuju 24-satne testove urina za dijagnosticiranje fluktuacija aldosterona.

Tim sada želi testirati mogu li se mali čvorići u nadbubrežnim žlijezdama identificirati bez uklanjanja cijelog organa./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki