Batkovići i kake s višim IQ-om




Foto: iStock/Gulliver

Njemački istraživači su to razjasnili često najstarije dijete u obitelji ima najviši IQ. Istodobno, kod svakog sljedećeg djeteta intelektualni koeficijent bio je manji nego kod starije braće i sestara, navodi se u članku u časopisu PNAS.

Istodobno, znanstvenici nisu pronašli razlike u osobnostima prve djece i njihove braće i sestara, što jesuprotno hipotezi da su mlađa djeca vesela i ekstrovertirana.

Do sličnih zaključaka znanstvenici su došli proučavajući rezultate tri različite studije u kojima je sudjelovalo više od 20.000 ljudi.

Prema istraživačima razlika u inteligenciji se ne objašnjava biološkim faktorima, već psihologijom odgoja. U većini slučajeva mlađa djeca imaju više slobode da rade što žele. Istodobno, starije dijete je podložno strožoj kontroli i tjera se da više uči kako bi postiglo uspjeh.

Osim toga, istraživači vjeruju da se utvrđene pravilnosti također objašnjavaju nedovoljna pažnja od strane roditelja – u početku više pažnje posvećuju prvom djetetu, a kasnije su “rastrzani” između djece, zbog čega starija nemaju punu skrb.

Pa ipak, znanstvenici su mišljenja da mlađa braća i sestre ne bi trebala prolaziti kroz ovo – razlika u razini IQ-a je samo nekoliko bodova, a šanse da su otac ili tata pametniji od njih su 6 prema 10.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki