Toplinski udar: nevin, ali opasan potez koji ne biste trebali učiniti

Liječnici i znanstvenici oglašavaju uzbunu zbog toplinskih udara u pozadini toplinskog vala koji počinje danas, u petak i očekuje se da će oko tjedan dana donijeti temperature iznad 40 stupnjeva.

Dapače, Ministarstvo zdravstva izdalo je okružnicu s uputama o zaštiti i nastavilo s hitnim savjetovanjem profesora medicine o vrućini.

Među rečenim opširno se govorilo o toplinski udarthe sumnjivih simptomaali i u što čovjek može učiniti u takvoj situaciji.

Uzimajući riječ, profesor pulmologije-intenzivne njege (Atenska medicinska škola) Theodoros Vasilakopoulos upozorio je na opasan potez koji – u slučaju toplinskog udara – može dovesti do smrti.

“Ako vidimo osobu koja je zbunjena i ima jako vruću kožu, vjerojatno je izgubila sposobnost reguliranja temperature, ako stavimo termometar on će biti preko 40 stupnjeva, ta osoba ima toplinski udar”, rekao je gospodin Vassilakopoulos na početku i dodao:

“Odmah zovemo EKAB i nikada ne dajemo vodu na usta, nikadajer ćemo voditi, budući da je u nesvijesti, učiniti usisavanje”.

“Ono što moramo učiniti je ohladiti ga iznutra, stavili smo smrznute boce ili vrećice ledaili ako nemamo obloge za led, onda stavimo hladna voda u pazuheskidamo što više odjeće, kako bi mogao eliminirati eventualnu vrućinu i što je moguće brže ga prebacujemo u bolnicu jer mu je potrebna liječnička pomoć”, dodao je.

ieidiseis.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki