Ukusne mesne okruglice, hrskave i aromatične, popraćene hladnim umakom od jogurta.
Materijali
Za mesne okruglice
500 g seoske kobasice
250 g mrkva, krupno naribana
1 manja glavica luka, naribana
2 kriške starog krušnog mrvica, namočenog u vodi, iscijeđenog
70g brašno za sve namjene
1 jaje
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žličica suhi slatki origano
1 žličica naribani slatki đumbir
brašno za brašno
maslinovo ulje za prženje
sol, svježe mljeveni papar
Za umak od jogurta
500 g jogurt
sok + korica 1 cijelog limuna
1 žličica sitno ribani slatki đumbir
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
Za umak: Pomiješajte sve sastojke u posudi i držite u hladnjaku do posluživanja.
Oštrim nožem zarežite kobasice i uklonite im vanjsku opnu. Ulijte nadjev u zdjelu, dodajte mrkvu, luk, kruh, brašno, jaje, maslinovo ulje, origano, đumbir, sol i svježe mljeveni papar. Dobro mijesite rukama 5 minuta, redovito ih kvasite s malo vode. Od tijesta oblikujte male mesne okruglice.
U tavu stavite dovoljno maslinovog ulja da se zagrije na srednjoj do jakoj vatri. Polpete malo po malo pobrašnite, lagano ih protresite da se skine višak brašna i pecite ih 4-5 minuta uz redovito okretanje da porumene sa svih strana. Ostavite ih na kuhinjskom papiru da se ocijede.
Poslužite mesne okruglice tople s umakom od jogurta.
časopis za masline.gr