Adolescencija: Kada djevojčice prestaju rasti – Prekretnice u razvoju

Tijekom prvih godina života dijete pokazuje brzi rast. Brzo dobiva na težini, kao i na visini, dok se istovremeno razvija iznutra, u organima i svim potpornim sustavima tijela. Brz rast se očituje u stalnoj potrebi za novom odjećom i obućom, jer stara ubrzo postaje “mala i tijesna”. Kasnije se rast usporava, dok se brze promjene vraćaju u pubertetu, posljednjoj fazi razvoja, posebno kod djevojčica, koje sada dostižu odrasle dimenzije.

Kada djevojčica prestaje rasti?

Prema neonatologinji i pedijatrici Lyndsey Garbi, dob u kojoj djevojčice prestaju rasti varira, ali postoje neka jasna mjerila. I kod djevojčica i kod dječaka rast obično prestaje na kraju puberteta, ali kod djevojčica to razdoblje počinje i završava ranije. Početak puberteta definira se kao razdoblje godinu ili dvije prije prve mjesečnice, dok završava oko 15. ili 16. godine.

Neke od najkarakterističnijih promjena koje se događaju u ovom razdoblju su:

  • Primjećuje se brz porast visina do prvog razdoblja, koje obično označava kraj visinskog razvoja
  • The grudi raste
  • The dlačice stidnog područja i pazuha rastu
  • The reproduktivni organi razvijaju se
  • THE aknethe znojenje i miris povećanja tijela, zahvaljujući hormonalnim promjenama, poput proizvodnje estrogena i progesterona, koji čine kožu masnijom
  • Javlja se razdražljivost ili promjene raspoloženjaopet promjena zbog hormona, koji djevojke čine sklonijima jakim emocijama
  • Mijenja ga veličina stopala. To je zapravo jedan od najranijih znakova puberteta kod djevojčica

Nakon ovog početnog zamaha rasta, drugi, obično kraći, javlja se nakon početka menstruacije. Djevojčice mogu nastaviti rasti još neko vrijeme, ovaj put sporije, ali općenito početak mjesečnice označava početak kraja rasta.

Čimbenici koji utječu na rast

Nisu samo hormoni ti koji utječu na rast u adolescenciji. Čimbenici poput nasljeđa, prehrane i zdravstvene povijesti djeteta mogu ubrzati ili odgoditi pubertet, kaže dr. Garbi.

THE dijeta igra ključnu ulogu u tome koliko se dobro tijelo razvija, pa ako djevojčica ne dobiva dovoljno hranjivih tvari ili je pothranjena, možda se neće pravilno razvijati. Osim toga, pretilost može ubrzati rast, koji, s druge strane, može biti odgođen kod djevojčice s pothranjenošću.

Dijelom je visina osobe posljedica nasljedstvo. Stoga, koliko god dijete bilo zdravo, možda neće narasti jako visoko ako mu roditelji nisu visoki. Osim toga, postoje određena genetska stanja – kao što su Downov sindrom i Marfanov sindrom – koja sprječavaju djetetov rast u visinu.

Osim toga, oboje štitnjačakao i hipofiza odgovorni su za regulaciju hormona povezanih s rastom adolescenata. Ako su razine djetetove štitnjače niske ili hipofiza ne radi ispravno, možda neće otpuštati hormone potrebne za pravilan razvoj.

Istodobno, neke kronične bolesti, kao na pr juvenilni artritisthe cistična fibroza, The dijabetes i upalna bolest crijeva (IBD) također je poznato da usporavaju rast kod tinejdžera.

Znakovi koji svjedoče da je razvoj djeteta završen

Postoje određeni znakovi koji svjedoče da je dijete doseglo završnu fazu svog razvoja. Na primjer, dijete je moglo dostići svoju konačnu visinu ako:

-Rast je značajno usporen u zadnje 1-2 godine.

– Menstruacija je počela u zadnjih 1-2 godine.

-Rast stidnih dlaka i dlaka ispod pazuha je završen

-Dijete sada više liči na odraslu osobu nego na dijete. Grudi i bokovi su zaobljeni, genitalije potpuno razvijene, a djetinje crte su nestale.

Što se događa ako dijete ne raste?

Sva se djeca razvijaju prema vlastitom rasporedu, ali ako djevojčica nije dobila menstruaciju ili nije pokazala druge znakove hormonskog rasta do 15. godine, dobro je konzultirati se sa stručnjakom jer kašnjenje može biti uzrokovano medicinskim stanje , u hormonskoj neravnoteži ili pothranjenosti.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki