Kako njegovati ribizle nakon žetve: ulaganje u budućnost

Nije bitno uzgajate li crni, crveni ili bijeli ribiz. Glavna stvar je osigurati grmlju dobru njegu, tada će žetva biti velika.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstvenica, agronom i dizajnerica krajolika, rekla nam je koje postupke treba ribiz nakon što su sakupljene sve bobice.

Zalijevanje

Ako na kraju žetve biljka doživi nedostatak vode, ne biste se trebali ni nadati da će ribiz rasti sljedeće godine.

Nakon što su bobice u potpunosti ubrane, potrebno je provesti najmanje dva zalijevanja: po jedno u kolovozu i rujnu, te u vrlo sušnim vremenima, i još jedno – pred zimu.

Prihranjivanje

S početkom jeseni vodite računa o prihranjivanju ribiza organskim i mineralnim gnojivima.

Ribizla
Fotografija: © Belnovosti

Uzmite 10 kg istrunulog komposta ili humusa, 40 g kalijevog klorida, 100 g superfosfata. Nakon gnojidbe zasad je potrebno obilno zalijevati.

Podrezivanje

Još jedan postupak, pravo vrijeme za koje je jesen.

Možemo reći da je grm ribiza pravilno formiran kada se sastoji od 10-15 izdanaka različite starosti – jednogodišnjih i 5-6-godišnjih, a prvih bi trebalo biti više nego drugih, po 2-3 izdanka.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki