Vjerojatno svi znaju da su orasi vrlo zdravi. Ali malo tko zna da čak i njegova ljuska ima blagotvorna svojstva.
U međuvremenu, školjke su izvrsna osnova za hranjivu hranu, koja je pogodna i za sadnice i za mlade sobne biljke.
Stoga, umjesto da bacate ostatke pojedenih orašastih plodova, pripremite ih gnojivom, što pomaže u jačanju imuniteta biljke – kao rezultat toga, korijenski sustav sadnica će se promijeniti na bolje i uspješnije će preživjeti transplantaciju.
Prednosti hranjenja ljuske oraha
Ljuska sadrži mnogo različitih mikroelemenata. Ovdje su prisutne i aminokiseline i tanini.
Ovaj jedinstveni sastav čini ga izvrsnim prirodnim stimulatorom rasta mladih biljaka.
Lijep bonus: ljuske oraha imaju antiseptička svojstva.
Kako pripremiti gnojivo od ljuske oraha
Za pripremu učinkovitog gnojiva sakupite ljuske 20 oraha i očistite ih od prljavštine. Zatim stavite školjke u lonac i prelijte ga litrom čiste vode.
Stavite posudu na štednjak i zakuhajte vodu. Tijekom kuhanja, koje treba trajati 20 minuta, posudu pokrijte poklopcem.
Kada je uvarak spreman, ostavite da se potpuno ohladi, a zatim ga procijedite.
Kombinirajte dobiveni izvarak s vodom u omjeru jedan prema dva. Pripremljenim gnojivom možete zalijevati biljke iz korijena.
Prethodno je stručnjak rekao kako napraviti idealno tlo za sadnice.