Evo kako bakterije u našim ustima mogu značajno utjecati na našu težinu

Pretilost nije samo prekomjerna tjelesna težina. Dolazi s povećanim rizikom od niza drugih metaboličkih stanja, uključujući dijabetes tipa 2

Prepoznavanje izravnih uzroka pretilosti i povezanih metaboličkih stanja je teško, ali čini se da su uključeni mnogi čimbenici. A uzroci vjerojatno variraju od osobe do osobe. Posljednjih su se godina neki istraživači usredotočili na ulogu crijevnog mikrobioma u tim uvjetima. A također se gomilaju dokazi da je to važan dio slagalice.

Međutim, oralni mikrobiom – bakterije u našim ustima – dobio je mnogo manje pažnje. Neka istraživanja pokazuju da bi mikroorganizmi u našim ustima mogli igrati ulogu u pretilosti i metaboličkim bolestima. U nastavku ćemo pogledati ovu teoriju.

Oralni mikrobiom

Vaš oralni mikrobiom druga je najveća mikrobna zajednica u vašem tijelu, nakon crijeva. A svaki dio vaših usta – poput desni, jezika, obraza i zuba – pruža jedinstveno okruženje za rast bakterija.

Istraživači su identificirali približno 700 vrsta bakterija u oralnom mikrobiomu.

Neke od uobičajenih stvari u zdravim ustima uključuju:

  • Streptococcus
  • Actinomyces
  • Veillonella
  • Fusobacterium

Poput mikrobioma crijeva, mikrobiom usne šupljine razlikuje se od osobe do osobe i na njega utječu brojni čimbenici, uključujući vašu oralnu higijenu, prehranu, pušite li, pijete li alkohol, gdje živite i vaš socioekonomski status.

Drugi čimbenici – poput genetike, pretilosti, dobi i trudnoće – također mogu utjecati na vaš oralni mikrobiom. Dakle, kakve sve ovo veze ima s pretilošću?

Oralni mikrobiom i zdravlje

Već postoje neki dokazi da su oralne bakterije povezane s kardiovaskularnim bolestima. A postoji sve veća sumnja da ti mikrobi također mogu igrati ulogu u probavnim bolestima i raku.

Znanstvenici tek počinju istraživati ​​je li oralni mikrobiom povezan s pretilošću, ali postoji dobar razlog za sumnju da postoji povezanost.

jenny.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki