Bit će toplije nego inače. Kako ćemo dočekati Novu godinu? Kao što šaljemo staru – s temperaturama iznad norme. Nije prvi put, a neće biti ni zadnji – plaža je puna. Klimatske promjene oblikuju nove stvarnosti, a to je da su vrijeme za Božić i Novu godinu toplije od Uskrsa.

Rekao je to sinoptičar Petar Yankov na Novoj TV govoreći o tome hoće li biti snijega za Novu godinu.

“Šalimo se s kolegama da smo na Božić lakše odjeveni nego na Uskrs. Postoji fizičko objašnjenje za tu stvar. Toplo vrijeme sada balansira i kompenzira hladnije proljeće. A zadnje 3 godine proljeća su hladnija nego u većinu vremena zimi”, rekao je Yankov.

Prema njegovim riječima, vrijeme u Europi nije uobičajeno. “Najnenormalnije će biti u Bugarskoj i Rumunjskoj. U Španjolskoj će biti relativno hladno u odnosu na njihova očekivanja. U većem dijelu Europe vrijeme će biti toplije nego inače”, rekao je Matev.

U studiju je prikazana karta koja je pokazala da će biti toplije i od Alžira

“U novogodišnjoj noći temperatura će biti od 0 do 6 stupnjeva. Samo će na obali Atlantika biti kiše i snijega. Nad Skandinavijom će vrijeme biti hladnije”, rekao je Matev.

Napomenuo je da se u novogodišnjoj noći u našoj zemlji očekuju temperature od -1,-2 stupnja u nizinama jugozapadnih krajeva, uz more do 5-6 stupnjeva. 3-4 stupnja iznad normale. Imali smo i hladnije i toplije nove godine.

Dvije godine s najviše snijega u Bugarskoj bile su 2002. i 2000. Ovo je zadnjih 30 godina. U Sofiji je tada snježni pokrivač bio 40 centimetara. Zadnji put smo debeli snijeg imali 2002. godine. Matev je objasnio da nedostatak snijega tijekom blagdana postaje trend. Snježni Božić i Nova godina bit će sve rjeđi, uvjeren je.

U sljedećih 10 dana neće biti velikih promjena. I u siječnju će vrijeme biti toplije nego inače. Više zimskih doživljaja očekuje se u drugoj dekadi siječnja, obećao je prognostičar.

2023. je najtoplija godina ne samo u svijetu, već i kod nas. Zapisi počinju od 1850. Ove godine puno je nadmašio dosadašnje rekordere – gotovo za stupanj, otkrio je i Matev.

Pratite najnovije vijesti uz BLITZ i na Telegramu. Pridružite se kanalu ovdje