Što trebate naučiti svoje dijete do 10




Foto: iStock/Gulliver

Dobro je razmisliti o tome što točno želimo odgojiti u svom djetetu i tako izgraditi vlastiti “program roditeljstva” Evo što je spisateljica Lindsey Mead za sebe odlučila da je važno naučiti svoje dijete do njegove 10. godine, objavljeno na. huffingtonpost.com.

1. Poštivati ​​druge

I muškarci i žene. Ravnatelj škole i beskućnik kojeg vidite svako jutro u podzemnoj željeznici zaslužuju poštovanje.

2. Bijela i tjelesna aktivnost su dobra stvar

Normalno je da budu bijele. Znam da te često grdim zbog toga jer više volim tišinu, ali radim na sebi. Tjelesna aktivnost i ponekad – divlje ponašanje potpuno su normalni. Ali postoje granice – fizičko nasilje nije normalno. Važno je razumjeti gdje je ta granica.

3. “Ne” znači “ne”. I točka

Nije bitno tko kaže “Ne” i u kojem kontekstu.

4. Ne skrivaj svoju osjetljivost

Sve preduboko doživljavate. Ne dopustite da svijet otupi vaše osjećaje. Možete biti jaki i osjetljivi u isto vrijeme. Zapravo, bogata paleta osjećaja čini vas jačima. Ovo se odnosi i na dječake i na djevojčice.

5. Ne možeš usrećiti nikoga drugoga – ni mene, ni svog oca, ni sestru ni brata

Nitko. To nije tvoja dužnost. Odgovorni ste za sebe i svoj odnos prema drugima, što naravno može utjecati na njihovo raspoloženje. Ali ne dopustite da vas itko smatra odgovornim za njihovu sreću. Veseli me spoznaja da uspijevaš, svladavaš poteškoće, inspiriran si, uživaš u životu i živiš svjesno.

6. Obratite pažnju na vlastiti život

Kada obratimo pozornost na sve što se događa oko nas iu našim životima, dobivamo dane pune života i bogate uspomenama.

7. Pronađite ono oko čega ste strastveni

Nije važno što je, ali ne želim čuti od tebe da ti je dosadno. Nikada. Oko vas ima toliko zanimljivih stvari koje možete istražiti i doživjeti. Podržat ću svaku vašu strast, bilo da se radi o sportu, programiranju, sviranju nekog instrumenta – ili sve to. Ali morate pronaći ono čemu se želite posvetiti.

8. Nema ništa gore od razmažene i nezahvalne osobe

Ja sam stroga majka i teško mi je kad te grdim ili kažnjavam. Ali na maženje i/ili nezahvalnost ću odgovoriti bez trunke grižnje savjesti. Ne pokazuješ ih često, ali uvijek se sjeti kroz što smo prošli. Mala iznenađenja, pomoć slabijima, zahvalnice – tako sam vam pokušala pokazati koliko smo sretni što smo obitelj.

9. Čak i ako nešto ne počnete činiti, možda ste u krivu

Šutnja naših prijatelja boli nas mnogo više od riječi naših neprijatelja, rekao je Martin Luther King. Kriv je vođa bande, ali i svi oni koji su ga pratili. Imajte hrabrosti suprotstaviti se popularnoj djeci kada su okolnosti pogodne da učine nešto loše. Nemojte sudjelovati samo da biste bili poput ostalih.

10. Volim te bez obzira na sve

Greške su dio života. Da bismo nešto naučili, moramo otpustiti prošlost i krenuti ispočetka. Odgojila te je majka koja se ne boji pokazati svoje slabosti, ne boji se pogriješiti, ispričati se i krenuti ispočetka. Uvijek ću te voljeti čak i ako mi se ne sviđa tvoje ponašanje. Nadam se da živite sa shvaćanjem da morate učiti iz svojih pogrešaka i, shvativši ih, krenuti ispočetka.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki