Pelin na mjestu – prijatelj ili neprijatelj: zašto iskusni ljetni stanovnici dopuštaju korovu da raste gdje želi

Jedna od biljaka koja se često može naći na našim prostorima i koju mnogi smatraju korovom je pelin.

Osim što se ova biljka može koristiti u ljekovite svrhe, može biti korisna iu vrtu, kaže Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajobraza.

Inherentni miris pelina ima insekticidna svojstva. To znači da se trava može koristiti kao oružje protiv štetočina.

Dakle, na mjestima gdje raste povrće možete raširiti svježe stabljike pelina veličine 15-20 cm. Primjerice, pelin učinkovito štiti kupus od kupusovog bijelca.

Ako je cilj riješiti se kljunarice, vrijedi objesiti grozdove pelina izravno na drveće tijekom cvatnje.

Bilje
Fotografija: © Belnovosti

Od pelina možete pripremiti i uvarak: osušene stabljike i listove pelina (1 kg) preliti vodom tako da jedva prekrije biljku i kuhati na laganoj vatri 10-15 minuta. Zatim procijedite juhu i razrijedite je u 10 litara vode.

Ovaj proizvod je pogodan za prskanje biljaka.

Da biste poboljšali učinak, možete koristiti ekstrakt pelina. U pripremljeni izvarak dodajte tekući sapun i 40 ml amonijaka.

Ako ovu mješavinu kombinirate s pilećim izmetom, niti jedan štetnik ne može odoljeti, a biljke će dobiti dodatnu prehranu.

Ranije su BelNovosti napisale je li moguće dodati pepeo u rupu prilikom sadnje rajčice.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki