16 knjiga koje svaka žena treba pročitati

Postoje knjige koje pročitate u žurbi u avionu, a zatim zaboravite na njih i nikad više ne pomislite na njih. Ima i drugih koje iznova čitate i svaki put pronađete nešto drugačije i inspirativno. Ovo su knjige o kojima ćemo govoriti. Uzmite šalicu čaja i možda kutiju papirnatih maramica i pripremite se da ćete se ušuškati s njima jako, jako dugo.

Ako želite da vam se srce otopi, pročitajte:

Drvo raste u Brooklynu Betty Smith

Francie koristi knjige kako bi iz siromaštva svog stana u Brooklynu pobjegla u svoj svijet mašte. Njezina majka jedva spaja kraj s krajem kao čistačica, a otac alkoholičar zarađuje koliko stigne kao konobar koji pjeva. Knjiga prati Francien život u ranoj adolescenciji na čaroban, srdačan način. Pripremite se za plakanje od početka do kraja.

Sestre za ljeto Judy Bloom

Najbolje napisana knjiga o prijateljstvu svih vremena. Knjiga prati živote junakinja od rane adolescencije do odrasle dobi. I svakim sljedećim čitanjem postaje sve bolji.

Voljena od Toni Morrison

Voljeni je nevjerojatna knjiga. Tu su ljubav, slomljeno srce, duhovi, ubojstvo, izdaja, neočekivani obrati. Ipak, uglavnom se radi o otkačenim stvarima koje majka želi za svoju kćer. Nakon njega ćete se sa zahvalnošću sjećati koliko su vaše vlastite majke zapravo cool.

Kratki čudesni život Oscara Waoa Juno Diaz

Oscar je debeli dominikanski glupan. Ovo je priča njegove obitelji isprepletena s dominikanskom poviješću. Mijenjaju se kazivači, a tekst se ispunjava fusnotama. Teška knjiga o ljubavi, obitelji i tome što znači biti muškarac.

Ako prolazite kroz prekid, pročitajte:

Jedi, moli i voli Elizabeth Gilbert

Ovo je najbolja knjiga o prekidu našeg vremena. Zaboravite mrzitelje koji joj se rugaju. Svatko tko je očajnički patio nakon završetka duge veze poistovjetit će se s Gilbert i njezinim plačem na podu kupaonice, i osjećat će se dobro zbog načina na koji je uspjela ponovno sastaviti svoj život.

Trebate li motivaciju ili inspiraciju, pročitajte:

Little Beautiful Things od Cheryl Strayed

Prije nego što je Cheryl Strayed postala svjetski poznata svojim memoarima My Adventure in the Wild (i filmskom verzijom s Reese Witherspoon u glavnoj ulozi), vodila je anonimnu kolumnu sa savjetima na web stranici. Ova knjiga sakupila je pisma čitatelja na koja Strayed odgovara iskreno i otvoreno – o tuzi, ljubavi, ambiciji i još puno toga.

Sabrana djela Dorothy Parker

Dorothy Parker američka je spisateljica, pjesnikinja, dramatičarka, scenaristica i satiričarka poznata po duhovitosti i britkom jeziku. Parker je jedan od osnivača književnog društva Algonquin Round Table Literary Society. Kad je čitate, imate osjećaj da piše s ironično podignutom obrvom – drugim riječima, poželjet ćete je kao prijatelja i partnera u skepticizmu.

Ako samo želite pobjeći, pročitajte:

Seks i grad Candice Bushnell

To je knjiga koja nas je uvjerila da nema ništa loše u biti sama nakon 30. Također je natjerala generacije žena da žele živjeti u New Yorku, jesti kolače i nositi čudnu odjeću.

Alisa u zemlji čuda Lewisa Carrolla

Osim što je zabavno otkrivati ​​sve reference na droge godinama nakon što ste je prvi put pročitali kao dijete, Alisa je sjajna priča kada se želite odmoriti od svakodnevnog života.

Just Kids od Patti Smith

Priča o tek pristigloj njujorškoj budućoj punk ikoni Smith i njezinom najboljem prijatelju (a ponekad i ljubavniku, muzi i cimeru), zloglasnom fotografu Robertu Mapplethorpeu. Ovi su memoari poput vremenske kapsule – čarobno doba u umjetnosti i glazbi, oda prijateljstvu, boemskom načinu života i nevinosti te ‘divlje djece’. Prava i divna, ona će vas natjerati da poželite prigrliti vlastito unutarnje “divlje dijete”—i pronaći svog “divljeg” najboljeg prijatelja.

Čak i kaubojke plaču od Toma Robbinsa

Djevojčica rođena s tako velikim palčevima da postaje profesionalni autostoper. Njezina prijateljica, razvratna kaubojka po imenu Bonanza Jellybean. Ranč čovjeka koji se obogatio prodajući tuševe. Knjiga za žene koje su umorne od srama svog tijela. Seksi, feministički i otkačeno – savršeno za bijeg od obitelji tijekom praznika.

Ako želite produbiti svoje znanje o feminizmu, pročitajte:

Nakon rata, Tony Judd

Neka vas obim i naizgled dosadna tema (Europa nakon Drugog svjetskog rata) ne uplaše. Judeovo pisanje toliko je privlačno da vam ni na trenutak neće biti dosadno. Također ćete naučiti mnogo ne samo o oporavku Europe od rata, već io tome kako feminizam krči svoj put, o socijalnoj demokraciji, javnom zdravstvu, socijalnoj skrbi i tekućim sukobima oko zemlje, kolonija i religija. Ovo je knjiga koju ćete poželjeti čitati s markerom u ruci.

Drugi spol Simone de Beauvoir

Istinska feministkinja, Beauvoir se uvjerljivo zalagala za ravnopravnost žena, pokazujući na koje su ih sve načine stoljećima tretirane kao građanke drugog reda. Dok je budete čitali, klimnut ćete glavom, složiti se s njom i shvatiti da otkad je napisana 1940. godine, nije puno učinjeno po tom pitanju.

Ako prolazite kroz teško razdoblje i želite nekoga tko vas razumije, pročitajte:

Staklena zdjela Sylvie Plath

U ovom polu-autobiografskom romanu, glavni lik se seli u New York kako bi radio u jednom časopisu, ali postaje psihički bolestan – baš kao i Plath, koja počini samoubojstvo ubrzo nakon objavljivanja romana.

Bijeli zubi Zadie Smith

Priča o dva prijatelja u Londonu i široki pogled na rasu, vjeru i identitet. Što znači negdje pustiti korijenje? Znači li asimilacija postati dijelom nečeg većeg ili izgubiti vlastiti identitet? Istovremeno duhovita i potresna knjiga koja će vas natjerati da razmislite o pripadnosti – rasi, nacionalnosti, vjeri ili skupu uvjerenja.

Lude godine Suzanne Cason

Casonini memoari o vremenu koje je kao mlada žena provela u mentalnoj ustanovi pretočeni su u nevjerojatan film s Winonom Ryder i Angelinom Jolie u glavnim ulogama. Zanimljiva priča o pametnim, uvjerljivim junakinjama koje se bore sa svojim mentalnim tegobama.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki