Svaki više ili manje pametan vrtlar zna: uzgoj dobre žetve samo je pola uspjeha. “Nabaviti” povrće ponekad je puno lakše nego ga konzervirati.
Ako govorimo o luku, onda, prema stručnjaku internetske publikacije BelNovosti, agronomu, dizajneru krajolika Anastasiji Kovrizhnykh, razne štetočine i bolesti mogu dovesti do jednostavnog truljenja glava.
Bolesti koje dovode do oštećenja žetve luka
Na primjer, zbog oštećenja tripsa koji žive ispod ljuskica, lukovice postaju naborane i prekrivene svijetlim mrljama.
Zauzvrat, razlog omekšavanja luka je siva trulež vrata.
U pravilu se ova pošast razvija zbog viška vlage, što je pak posljedica velike količine oborina koje padaju na tlo.
Uz gore spomenutu ranu, sličan učinak javlja se kada je luk zahvaćen bakterijskom truleži.
Ako primijetite manifestacije ovih bolesti na luku, trebali biste baciti zahvaćene lukovice i premjestiti gredice luka na drugo mjesto sljedeće 2-3 godine.
Kako pravilno pohraniti žetvu luka
Zapravo, nema ništa komplicirano u pitanju pravilnog skladištenja luka.
Sve što trebate učiniti je ostaviti ga na tamnom mjestu s dobrom ventilacijom. Najbolje je ako je temperatura u ovoj prostoriji unutar 1-3 stupnja iznad nule.