Savjeti za odabir maslinovog ulja




Foto: iStock/Gulliver

Sve više kućanstava u Bugarskoj redovito koristi maslinovo ulje za pripremu salata i jela.

Hladno prešana posjeduje sve kvalitete funkcionalne namirnice, što znači da je bogata blagotvornim i zaštitnim svojstvima za organizam.

Evo 6 savjeta kako odabrati dobro maslinovo ulje:

1. Kiselost maslinovog ulja

Najvažniji čimbenik u određivanju je li maslinovo ulje ekstra djevičansko, djevičansko, komina ili rafinirano je njegova kiselost. Kod hladno prešanog (Extra Virgin) ne smije biti veći od 1%, a za što svježiji i laganiji okus preporuča se do 0,8%. Djevičansko maslinovo ulje ne smije biti veće od 2%. Ako želite uživati ​​u pravom okusu tekućeg zlata, nemojte uzimati kominu, rafiniranu ili miješanu. Rafinirana i komina dobivaju se kemijskom ekstrakcijom i rafinacijom, pri čemu se komina ekstrahira iz komine masline. Ako želite nenametljiv okus, pazite da ima što nižu kiselost – 0,1-0,2%. Ova maslinova ulja su skuplja, ali vrijede novca.

2. Jasna geografska regija

Prije kupnje maslinovog ulja provjerite iz koje regije dolazi. To je svojevrsna garancija njegove kvalitete. Zanimljivo je da zemlje poput Nizozemske također “proizvode” maslinovo ulje, no u stvarnosti ga kupuju od Grčke, Španjolske i Italije i pune u Nizozemskoj, a ne spominjemo odakle su masline. Da biste bili sigurni, možete odabrati samo maslinova ulja s jasno označenim regijama. Ovisno o regiji, možete saznati i okus proizvoda – je li lakši ili teži. Španjolska i talijanska maslinova ulja karakterizira težak i nametljiv okus s gorkim okusom, dok su kretska maslinova ulja lagana i nenametljiva (naravno, postoje iznimke). U kombinaciji s kiselošću, možete obogatiti svoju percepciju proizvoda prije kupnje.

3. Ne kupujte maslinovo ulje u plastičnim posudama

Maslinovo ulje treba biti u metalnoj ili tamnoj staklenoj boci. Imajte na umu da metalna ambalaža najdulje štiti proizvod. Ako je pakiranje stakleno, zašto je tamno? Jer svjetlo “ubija” maslinovo ulje. Ukoliko još imate maslinovog ulja u prozirnoj boci, držite ga na tamnom mjestu (ormariću).

4. Provjerite sortu maslina

Kao i kod vina, tako je i kod maslinovih ulja iznimno važno od čega je maslinovo ulje napravljeno. Nedostatak takvih informacija može vas samo navesti na sumnju u njihovu kvalitetu.

5. Boja maslinovog ulja

Ako imate priliku provjeriti boju maslinovog ulja prije kupnje, znajte da je smeđa boja neprihvatljiva. Proizvod bi trebao biti zelene ili zlatne boje.

6. Provjera je li originalan

Ako ste ga već kupili, možete provjeriti je li pravi na vrlo jednostavan način.

Ulijte 1/2 čajne žličice u staklenu teglu i stavite u zamrzivač. Ako se maslinovo ulje NE zamrzne odmah ili unutar tjedan dana, vrlo je vjerojatno da je lažno ili krivotvoreno.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki