Majstorski tečaj uzgoja savršenog poriluka: agronom otkriva tajne

Sadnja poriluka u vrtu proces je koji zahtijeva određena znanja i vještine. U ovom članku ćemo s vama podijeliti tajne sadnje ovog ukusnog povrća.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja s internetskom publikacijom BelNovosti, znanstveni agronom i dizajner krajolika, rekla nam je kako se nositi s ovim zadatkom.

Izbor tla

Poriluk dobro raste na plodnim tlima koja dobro dreniraju.

Ako imate kiselo tlo, možda ćete morati dodati vapno ili drveni pepeo prije sadnje kako biste neutralizirali kiselinu.

Priprema sjemena

Prije sadnje sjemena treba ih nekoliko sati natopiti u toploj vodi uz dodatak stimulansa rasta kako bi se ubrzalo klijanje sjemena i poboljšala kvaliteta budućih sadnica.

Tava s lukom
Fotografija: Pixabay

Sadnja sjemena

Sjemenke poriluka sade se na dubinu od oko 1 centimetar, razmak između njih treba biti oko 3-4 centimetra.

Nakon sadnje, sjeme se prekriva zemljom, zalijeva i prekriva filmom ili staklom kako bi se stvorili staklenički uvjeti.

Njega sadnica

Nakon što se pojave izdanci, film ili staklo treba ukloniti i sadnice staviti na svijetlo mjesto.

Sadnice se zalijevaju dok se tlo suši, izbjegavajući natapanje, a provodi se i periodično gnojenje mineralnim gnojivima.

Branje

Kada se na sadnicama pojave 2-3 lista, sadi se u zasebnu posudu ili na stalno mjesto u vrtnoj gredici.

Istodobno, važno je ne oštetiti korijenje biljaka prilikom presađivanja zajedno s grudicom zemlje u kojoj su rasle.

Sadnja na otvorenom terenu

Za sadnju odaberite sunčano mjesto gdje je tlo plodno. Biljke se sade na udaljenosti od otprilike 20-25 centimetara jedna od druge.

Nakon sadnje tlo se malčira, redovito zalijeva, prati njegovo stanje i pravovremeno se plijevi gredice.

Hranjenje i njega

Tijekom cijele vegetacije poriluk zahtijeva redovito prihranjivanje. Gnojiva se primjenjuju svaka 2-3 tjedna. Naizmjence organska i mineralna gnojiva.

Žetva

Žetva se može ubrati unutar 80-90 dana nakon sadnje. Spremnost luka za berbu određena je stanjem lišća.

Ako počnu žutjeti i spuštati se prema tlu, možete početi s berbom. Luk se pažljivo vadi iz zemlje.

Ovi jednostavni savjeti pomoći će vam da u svom vrtu uzgojite prekrasan poriluk koji će vas oduševiti svojim okusom i mirisom.

Ranije smo vam rekli kako odrediti kiselost tla.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki