Kako pripremiti češnjak za dugotrajno skladištenje: savjeti upućenih ljetnih stanovnika

Ako primijetite da su se neobrezane strelice češnjaka ispravile, cvjetovi su popucali, 3 donja lista su požutjela i suha, a vrat biljaka postao mekan, vrijeme je da iskopate češnjak.

Međutim, izvući žetvu iz zemlje na vrijeme još uvijek je pola uspjeha. Jednako je važno pripremiti ga za skladištenje kako bi zalihe trajale što duže.

Iskopani češnjak za početak posložite u kutije koje moraju imati rupe i odnesite ga u hladovinu.

Nema potrebe žuriti s rezanjem lišća – mnogi vrtlari su sigurni da prijelaz hranjivih tvari iz nadzemnog u podzemni dio još nije završen i nastavlja se čak i nakon kopanja.

Proces sušenja, usput, ne razlikuje se u brzini i obično bi trebao trajati oko 3-4 tjedna. Za to vrijeme lisne ploče će se osušiti i posvijetliti.

Češnjak
Fotografija: © Belnovosti

Nakon toga, stabljike se mogu odrezati, ostavljajući samo 3-4 cm.

Također je potrebno orezati korijenje. Kao i “vrhovi”, ne smiju se rezati do zemlje, pa ostavite oko 2-4 mm.

Nakon obrezivanja ostavite češnjak još nekoliko dana u hladu da se ta mjesta osuše, nakon čega povrće možete prebaciti u papirnate vrećice i čuvati na hladnom mjestu.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki