Tart s tikvicama i mentom

Jako volimo tarte i radimo ih cijele godine sa svim mogućim sastojcima. U ovom receptu tikvice imaju svoje pravo mjesto.

autora Iliasa Mamalakisa

Spremno za 1:25′

Materijali

Za tijesto

500 g brašno za sve namjene

300 g svježi maslac na sitne kockice, sobne temperature

2 jaja

1 žličica slatka sol

2 žličice slatki šećer

vode što je više moguće

Za nadjev

600 g Tikvice dobro očišćene, na tanke ploške

1 kavena šalica maslinovog ulja

1 šalica sitno nasjeckane metvice

200 g ribani sir

200 g Naxos graviera nariban na ribež

1 čaša vrhnja

1 jaje

Sol papar

Postupak

Da biste si olakšali život koristite mikser, točnije kantu s krilom ili miješalice. Pa stavite brašno, sol i šećer. Miksajte 30 sekundi i zatim dodajte maslac. Tucite na srednjoj brzini dok se sastojci ne sjedine i smjesa ne izgleda grudasto.

Zatim dodajte jaja i nastavite mutiti dok se tijesto ne počne širiti i postati homogeno. Ako vam se čini pretijesno dodajte malo vode žlicu po žlicu. Izvadite tijesto iz posude miksera, oblikujte ga u kuglu i umotajte u prozirnu foliju. Ostavite da odstoji 1-2 sata na dnu hladnjaka.

Zatim ga otvorite u debeli lim debljine 0,5 cm. otprilike i stavite u maslacem namazan kalup za tart, po mogućnosti neprianjajući, tako da se ne morate brinuti kada ga vadite iz kalupa.

Za nadjev: U veću duboku tavu stavite maslinovo ulje i dobro ga zagrijte. Dodajte tikvice i pirjajte dok ne počnu rumeniti. Izvadite ih i stavite na upijajući papir.

Nakon nekog vremena stavite tikvice u zdjelu. Dodajte nasjeckanu metvicu, malo soli, dosta papra i dva ribana sira. Dobro izmiješajte i smjesom napunite tart.

U zdjelu ulijte vrhnje, dodajte jaje i mutite dok se sastojci ne homogeniziraju. Polako ulijevajte u tart dok smjesa ne prekrije tikvice i sir. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite oko 45 minuta na 170°C. Tijekom zadnjih 10 minuta, otkrijte tart da se lijepa korica.

Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi oko 10-15 minuta. Izvadite ga iz kalupa tako da ga preokrenete na pladanj, a zatim ga ponovno okrenete s dobre strane u posudu za posluživanje.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki