Kako ukrasiti novogodišnji stol? 100 ideja za posluživanje za Novu 2024

Nadolazeća 2024. godina proteći će prema kineskom kalendaru pod simbolom Zelenog drvenog zmaja. Kako pravilno proslaviti novogodišnje praznike, tako da vas pametni vlasnik 2024. godine počasti svojom pažnjom i ugodnim iznenađenjima tijekom cijele godine? Dekoracija novogodišnjeg stola jedan je od najvažnijih detalja nadolazeće proslave. Prije svega, morate uzeti u obzir shemu boja stolnjaka, posuđa, trebate li staviti svijeće i dodati male figurice zmajeva glavnom predmetu novogodišnjeg obroka. O tome će se raspravljati u članku.

U ovom članku:

Posluživanje u novogodišnjem stilu

Kao i ovdje, postoji nekoliko stilova posluživanja svečane gozbe. Najpoznatiji i najpopularniji od njih su skandinavski, ekološki stil, minimalizam. Recimo vam više o njima.

  • skandinavski – karakterizira ga bijeli ton serviranja: posuđe, stolnjak, srebrni pribor za jelo. Na novogodišnji stol svakako stavite čaše sa smrekovim granama kako bi na stolu bila prisutna aroma zimske crnogorične šume.

  • Zemlja – stil antike, istrošenost vremena, vrlo je relevantan u moderno doba. U središte stola, ako prostor dopušta, možete postaviti malo božićno drvce u glinenoj posudi. Ponudite gostima i članovima obitelji udobne deke, stavite čipkaste salvete na novogodišnji stol, postavite lijepe bijele svijeće u starinske svijećnjake.

  • Eko stil – drvene grančice i češeri, lijepo ukrašeni vlastitim rukama, poslagani na stol, stvorit će ugodnu atmosferu hladnog zraka i zimske šume. S obitelji možete napraviti male miševe od grana i pažljivo ih staviti pored kućanskih aparata. Druge ideje možete dobiti na internetu, pogledati fotografiju novogodišnjeg stola u eko stilu i odabrati zanimljive ukrase.

  • Minimalizam – crna i bijela prevladavaju u dekoraciji novogodišnjeg obroka. Božićno drvce koje stoji na sredini stola može se ukrasiti s dvije ili tri jednostavne bijele kuglice, i ne više. Posuđe je svijetlo, salvete su crno-bijele, ne bi trebalo biti ekscesa u dekoru interijera i novogodišnjeg stola.

Boje za posluživanje 2024

Drveni zmaj će biti posebno zadovoljan srebrnim, zlatnim, bijelim i sivim nijansama stola. Pokušajte skladno kombinirati boje kako biste stvorili istinski ugodnu blagdansku atmosferu. Kako to učiniti ispravno? Evo nekoliko primjera:

  • Glavna boja ukrasa je bijela: stolnjak, svijetlo posuđe, pribor za jelo – zlatne nijanse. Najbolje je uzeti svijetlo bež salvete, bez uzoraka.

  • Prevladava zlatna boja. Prije svega, stolnjak bi trebao biti ove nijanse. Glavni ukras stola – novogodišnje drvce – može se staviti u srebrnu kantu. Bijelo posuđe i zlatni pribor za jelo upotpunit će vaš sofisticirani stil.

  • Srebrni pribor za jelo i bijeli stolnjak Savršeno se međusobno kombiniraju i postat će pravi ukras novogodišnjeg stola.

Ako ne vjerujete u horoskop, stol možete ukrasiti u klasičnim novogodišnjim bojama:

  • crvena (u svijetlim ili tamnim bojama);

  • plava ili svijetlo plava;

  • nijanse smeđe (drvo i prirodni materijali).

Kako lijepo poslužiti uz salvete?

Čini se, što je tako posebno u jednostavnim papirnatim ili tkaninskim salvetama? Međutim, oni su ti koji stvaraju najvažniji detalj atmosfere svečane gozbe, gdje je ugodno i toplo sjediti sa svojom obitelji, ljudima koji su vam bliski i prijateljima.

Salvete mogu biti obične, s naslikanim pahuljicama, božićnim drvcima, Djedom Mrazom i Snjeguljkom. Glavna stvar je da se kombiniraju s drugim detaljima ukrašavanja svečanog obroka.

Postoji mnogo načina. Evo nekoliko njih.

S čunjevima

Pažljivo savijte salvete od svijetle tkanine. Debljom iglom nanižite male češere smreke ili bora na krajeve tanke niti. Lijepo zavežite špagu u mašnu i stavite je na tanjure (vidi sliku).

Sa drvenim ukrasom

U trgovini, za ukrašavanje, kupite mala drvena božićna drvca, snježne pahuljice, zvijezde, male miševe – bilo koje figure koje simboliziraju glavni zimski praznik 2024. Oni će postati glavni ukras vaših salveta.

Lanene salvete (po mogućnosti u svijetlo bež tonovima, bez šara) pažljivo savijte u trokute. U sredinu trokuta postavite svečanu drvenu figuricu.

Ukoliko za Novu 2024. godinu očekujete veliki broj gostiju, pored salvete stavite papirić s imenom svakog od prisutnih za novogodišnjim stolom.

S granom smreke

Pažljivo savijte platneni ubrus. Na sredinu špage pričvrstite papirnato srce ili božićno drvce. Na sredini presavijene salvete zavežite špagu sa srcem u mašnicu. Umetnite mali komad borove iglice ispod konca. Svečana atmosfera s takvim estetskim uređenjem je zajamčena (vidi sliku).

Centralna kompozicija

Glavni ukras svečane gozbe može biti prekrasna kompozicija svijeća, drvene jelke, šišarki, velika borova grana, pa čak i mala prava cjepanica ukrašena u novogodišnjem stilu. Glavna stvar je moći pravilno rasporediti mnoge detalje i učiniti Novu godinu doista skladnom, stvarajući atmosferu topline i udobnosti.

Ideje i mogućnosti dizajna mogu se vidjeti na fotografiji.

Svijeće

Još jedan važan element za svečanu atmosferu je. Simbol sljedeće godine – Zmaj – voli srebrne i zlatne boje. Stoga je najbolje nabaviti svijeće ovih nijansi. Ovisno o stilu posluživanja koji odaberete, svijeće trebate rasporediti u drvene, srebrne ili staklene svijećnjake s novogodišnjim slikama. Nekoliko svijeća može se lijepo postaviti u središte kompozicije za posluživanje, čineći ga glavnim ukrasom svečane noći.

Ne biste trebali koristiti svijeće oštrih, zasićenih boja: crvena, crna, zelena, plava. Neće biti baš prikladni.

Ostale novogodišnje ideje

Ukrašavanje novogodišnjeg stola može biti odličan način da provedete vrijeme prije zimskog slavlja za cijelu obitelj i okupit će vas. O kojim se još detaljima posluživanja može voditi računa tijekom ove zanimljive aktivnosti?

  • Uz svaki tanjur stavite figurice malih miševa – mogu se kupiti u specijaliziranoj trgovini ili izraditi vlastitim rukama od dostupnih materijala.
  • Postavite mala umjetna božićna drvca ili figurice Djeda Mraza i Snježne djevojke blizu pribora za jelo svakog gosta.
  • Na uređaje možete objesiti snježne pahulje od papira, tkanine ili čak drveta. Glavna stvar je da ih ne “nadmašuju” i da su male veličine.
  • Postavite figuricu zmaja u središte vašeg blagdanskog stola.

Nova godina je prekrasan praznik koji mnogi od nas očekuju s velikim nestrpljenjem i radošću. Provesti ga korektno i lijepo, u ugodnoj atmosferi, za skladno serviranim stolom jedno je od jamstava da će vam sljedećih dvanaest mjeseci svakodnevno donositi iznimnu radost, toplinu najmilijih i ugodne darove Sudbine.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki