Seks i dijete




Fotografija: Thinkstock/Gulliver

“Mama, jesi li imala seks iz zadovoljstva? I koliko puta?” – upitao me uskoro moj desetogodišnji sin i pogledao me s negodovanjem kad se pokazalo da ih ima više od pet.

Tema seksa nikada nije bila tabu u našoj obitelji. Imao je 4 ili 5 godina kada sam mu objasnila kako nastaju bebe. Bez cvijeća i pčela, direktno. S vremenom smo proširivali teme – ustroj reproduktivnog sustava, mjesečni ciklus, trudnoća, porod, in vitro, surogat majčinstvo, homoseksualnost i transseksualnost, kontracepcija (zadnjih nekoliko – isprovocirano vijestima i reklamama na TV-u, nikako). Priznajem, međutim, da još uvijek ne mogu pronaći točnu formulaciju koja bi objasnila što znači “nju ubrzava, njega usporava” iz one reklame za kondom.

Ovih dana smo s njim gledali “Modro ljeto” i shvatio sam koliko su se stvari promijenile u 30-40 godina. “Zašto su roditelji bili toliko zabrinuti oko objašnjavanja seksa?”. Njemu je to čudno, jer za njega ta tema nije sramota. Nije bilo kukanja, crvenjenja, zanovijetanja i “Još si mlada.” Ali za moju generaciju stvari nisu bile takve kao roditeljski prioritet, a najviše se to radilo kupnjom “The Istina o bebama” utipkajte knjigu i ostavite je na vidnom mjestu, nadajući se da će dječja znatiželja učiniti ostalo. A završio je s nekim ne tako dobrim knjigama za djecu poput “Muškarac i žena intimno” – obavezne za svaku socijalističku obitelj, a ostale brižljivo skrivene na dnu ormara, s ulice, prijatelja ili (ako niste imali sreće ) – pedofili.

Hvala Bogu, već smo u 21. stoljeću i ta nepotrebna stidljivost više nije aktualna. Iz svog desetogodišnjeg iskustva kao roditelja mogu reći nekoliko stvari:

Seks nije nešto čega se treba sramiti

To je najprirodnija stvar na svijetu – i u konačnici, kao temeljni uzrok života – možda i najvažnija. Ako su vas roditelji ostavili s osjećajem da je seks nešto “prljavo”, pokušajte raščistiti taj unutarnji sukob kako ga ne biste prenosili niz lanac. Jedino tako možete kod djeteta izgraditi zdrav stav prema seksu. Nema razloga za crvenjenje – čak i ako vas uhvate na djelu.

Ne podcjenjujte dijete

Ne postoji ništa što se djetetu ne može objasniti tako da ono to razumije. A to se odnosi na sve, od seksa preko međunarodne situacije do Andron Collidera. Kada razgovarate s njim, činite da se osjeća cijenjenim i važnim. “Još si mlad” pokazuje snishodljivost, zanemarivanje i nespremnost da se pokuša objasniti. Pa, naravno, ponekad postoje iznimke – poput spomenutog “požurivati ​​je…”.

Bolje da to nauči od tebe

Naravno, o toj temi će dugo razgovarati sa svojim prijateljima, ali dobro je da vi postavite temelje. Na ovaj način činite dvije stvari – s jedne strane ste sigurni da će dobiti točnu i pouzdanu informaciju. S druge strane, stječete njegovo povjerenje, pa ako bude bilo kakvog problema, on će vam se obratiti.

Naučite ga da bude siguran

Njegovo tijelo je njegovo vlastito i nepovredivo. Nitko ga nema pravo dirati po genitalijama, ljubiti na način drugačiji od uobičajenih rodbinskih poljubaca, razgovarati s njim, činiti mu ili ga tjerati da čini stvari koje mu stvaraju nelagodu. Nažalost, pedofili nisu mit i nisu uvijek nepoznati. Ovo je važna tema, ne zatvarajte oči pred njom i ne prolazite mimo nje.

Neka vodi

Jasno i iskreno odgovarajte na njegova pitanja, ali nemojte ga bombardirati informacijama koje ga trenutno ne zanimaju. Vodite se njegovim fazama sazrijevanja. Važno je izgraditi povjerenje kako se ne bi ustručavao pitati kada za to dođe vrijeme.

Ne čekajte pubertet

Pripremite ga na promjene koje će se dogoditi njegovom tijelu. Ovo je teško razdoblje za njega (a usput – i za vas). Pomozite mu da to prođe što bezbolnije.

Ljubav, povjerenje, podrška

To je alfa i omega komunikacije s djetetom. Ne samo u smislu razgovora o seksu, nego općenito. Učinite da se osjeća sigurno i sigurno i da zna da uvijek može računati na vas. Bit će vam zahvalno. Ništa što se ponekad može zamjeriti ako se seksate iz užitka.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki