Koja je životinja najsmrtonosniji lovac na svijetu: ovaj kukac

Mnogi su vjerojatno uvjereni da se naslov najsmrtonosnijeg grabežljivca može dati lavu, tigru ili, u najgorem slučaju, nekoj vrsti leoparda.

Doista, ove velike mačke izvrsni su lovci, ali ne završavaju svi njihovi pohodi uspjehom.

Primjerice, u 6 od 7 slučajeva lov na leoparde iz južnoafričkog Nacionalnog parka Kruger završava potpunim neuspjehom, dok se tigrovi vraćaju s plijenom još rjeđe – uspiju ubiti svoj plijen samo u 1 slučaju od 20.

Čak i za geparda, koji može postići brzinu do 93 km/h, tek je svaki drugi lov uspješan.

Dakle, sa stajališta učinkovitosti lova, najučinkovitiji predatori na svijetu su vretenca.

vilin konjic
Fotografija: © Belnovosti

Istraživači sa Sveučilišta Harvard otkrili su 2012. godine da mogu uloviti do 95% plijena koji love.

Ova visoka stopa posljedica je niza adaptivnih značajki vretenaca.

Imaju složenu strukturu oka koja im omogućuje da vide svoj plijen naspram neba. Krila vretenaca pokreću različite skupine mišića, zahvaljujući koordiniranom radu čiji kukac može razviti veliku brzinu i sposobnost manevriranja.

Neuroznanstvenik Anthony Leonardo smatra da je uspjeh vretenaca u lovu povezan i s karakteristikama njihova mozga. Koristi optimizacijske algoritme za izračunavanje putanje plijena, što olakšava presretanje cilja.

Ranije smo pisali o najdubljoj stanici metroa na svijetu.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki