Savjeti za sigurnost djece u prometu tijekom praznika




Fotografija: Thinkstock/Gulliver

Tijekom ljeta djeca provode puno vremena vani, zabavljajući se sa svojim prijateljima. Zaneseni igrom postaju neoprezniji, što može dovesti do neugodnih posljedica. Danas ćemo vam ponuditi nekoliko preporuka za sigurnost djece u prometu tijekom ljetnih praznika.

1. Ako vaše dijete silno želi voziti bicikl kada ste odsutni od kuće, prije nego što date svoj pristanak, zajedno s njim pogledajte prikladna sigurna mjesta u susjedstvu – uličice, vrtove, ulice zatvorene za promet. Navedite s kojom djecom će voziti bicikl i razgovarajte s najstarijim djetetom u skupini, povjerite mu da vodi i kontrolira mlađe da ne izlaze na opasne ulice s gustim prometom.

2. Vrlo je rizično i nedopustivo dijete mlađe od 7 godina ostaviti vani da vozi bicikl bez nadzora odrasle osobe. Preopasno je i za one starije – 10-12 godina. Ako malo dijete vani nema tko čuvati, bolje je dogovoriti se da se bicikl može voziti samo u prisustvu roditelja.

3. Ukoliko u naseljenom mjestu primijetite da se djeca opasno igraju na i u blizini ceste, zbog čega su u opasnosti od ozljeđivanja u prometnoj nesreći, nemojte ostati neaktivni – dati odgovarajuću primjedbu objašnjavajući djeci opasnost i odvraćajući ih od rizika.


4. Djeca mlađa od 14 godina su u najvećem riziku od sudjelovanja u nesreći kao pješaci. A bez bicikla, vaše dijete je u još većoj opasnosti kada se igra vani, pogotovo kada je bez nadzora odrasle osobe. Razmotrite sa svojim djetetom i njegovim prijateljima mjesta na kojima se namjeravaju igrati tijekom praznika i odredite najsigurnija, skrećući im pozornost na najvažniji zahtjev: nikada nemojte zakoračiti preko rubnika i stajati na platnu prije nego što se prvo osvrnete oko sebe. lijevo, pa desno da vidim približava li se auto. Čak i ako im se čini da je auto daleko, bolje ga je pričekati i prijeći tek kad se kolnička traka potpuno oslobodi. Objasnite im da su automobili najopasniji jer se kreću brže od kamiona i autobusa.

5. Prilikom prijevoza male djece u automobilu uvijek se pridržavajte zakonske obveze korištenja sigurnosnih sustava za djecu (sjedala i stolice).

6. Kada prelazite prometna raskrižja sa semaforima, nemojte žuriti da uđete u traku odmah nakon što se upali zeleni signal za pješake. Unatoč signalu za naprijed, prvo gledajte u oba smjera, jer uvijek ima automobila koji ulaze u raskrižje u zadnji čas, na crveno i velikom brzinom.

7. Upamtite da je izuzetno opasno prelaziti na mjestima koja za to nisu predviđena (izvan raskrižja i pješačkih staza). Osobito je rizično prelaziti između automobila parkiranih sa strane prometnice – malo dijete je zbog niskog rasta nevidljivo vozaču automobila koji mu se približava i praktički utrčava u svoju opasnu zonu, gdje se ne može zaustaviti.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki