Govedina i maslac pomažu imunološkom sustavu u borbi protiv raka

Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija u Chicagu otkrili su da govedina, janjetina i punomasni mliječni proizvodi mogu poboljšati sposobnost ljudskih imunoloških stanica da unište kancerogene tumore putem masne kiseline trans-cjepiva.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature. Biolozi su analizirali podatke o 700 poznatih metabolita koji u ljudsko tijelo ulaze hranom.

U studiji su istraživali njihovu sposobnost da utječu na borbu protiv raka aktiviranjem CD8+ imunoloških T stanica, koje su važne za ubijanje stanica raka.

4 znanstveno dokazana načina za jačanje imunološkog sustava

Najveću učinkovitost pokazala je transvakcinalna kiselina koja se nalazi u ulju. Hranjenje miševa proizvodima s ovom tvari značajno je smanjilo sposobnost rasta kancerogenih tumora kože i debelog crijeva.

Trans-cjepivna kiselina također je povećala sposobnost CD8+ T stanica da se infiltriraju u tumore. Američki biolozi koji su proučavali uzorke krvi zaključili su da su pacijenti s višim razinama kiseline trans-cjepiva bolje reagirali na liječenje od onih s nižim razinama.

Na taj bi se način kiselina trans-cjepiva mogla koristiti kao dodatak prehrani za poboljšanje odgovora na imunoterapiju kod pacijenata oboljelih od raka, istaknuli su znanstvenici Sveučilišta Kalifornija.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki