Tajne pravilne ventilacije staklenika s krastavcima: 80% vrtlara gubi žetvu

Staklenik je idealno mjesto za rast i plodove krastavaca. Da biste dobili maksimalan prinos, morate održavati optimalnu temperaturu, vlažnost i osigurati im dovoljno svježeg zraka.

Ventilacija je ključni faktor uspjeha, ali i ovdje postoje neke suptilnosti.

Propuh je neprijatelj broj jedan

Krastavci vole toplinu i vlagu, ali ne podnose dobro propuh, kaže Anastasia Kovrizhnykh, stručnjak u internetskoj publikaciji Belnovosti, agronom i dizajner krajolika. Stoga je važno provjetravati staklenik na takav način da se izbjegnu nagle promjene temperature i strujanje hladnog zraka.

Najbolje je otvoriti otvore ili vrata na suprotnim stranama staklenika kako bi se stvorila ravnomjerna cirkulacija zraka.

Ujutro, popodne, navečer: kada i kako provjetravati

  • Ujutro: prozračite staklenik nakon izlaska sunca, kada temperatura u njemu počne rasti. To će pomoći u izbjegavanju stvaranja kondenzacije i razvoja gljivičnih bolesti.
  • Tijekom dana: za sunčanih dana intenzivno provjetravamo staklenik kako bi se izbjeglo pregrijavanje biljaka. U oblačnom vremenu ventilacija se može ograničiti.
  • Navečer: zatvorite staklenik prije zalaska sunca kako biste zadržali toplinu unutra.

Automatizacija procesa: suvremena rješenja

Da biste pojednostavili proces ventilacije, možete koristiti automatske sustave.

krastavci
Fotografija: © Belnovosti

Posebni toplinski aktuatori otvaraju i zatvaraju otvore ovisno o temperaturi unutar staklenika, osiguravajući optimalnu mikroklimu za biljke.

Dakle, jednostavna pravila pomoći će stvoriti idealne uvjete u stakleniku za rast biljaka. A kao nagradu ćete dobiti sočne, hrskave krastavce.

Ranije smo pisali o tome što staviti u rupu prilikom sadnje paprike.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki