Prvo kupanje bebe kod kuće. Kako pripremiti? 2

Prvo kupanje bebe kod kuće.  Kako pripremiti?  2

Izvor: iStockphoto

Nakon što je beba dobro osušena platnenom pelenom i dobro očišćen pupak, na redu je čišćenje ušiju i očiju.

Među stvarima koje trebate pripremiti za kupanje bebe su i štapići za uši, ampula fiziološke otopine i 2 sterilna gazica.

Uši bebe čiste se iznimno pažljivo samo od vode koja se nakupila u kanalu. Upijajte vodu nježnim pokretima i nemojte miješati štapićem.

U prvim danima nakon rođenja dobro je očistiti i oči nakon kupanja nakupljene prljavštine. To se radi tako da se sterilna gaza namoči fiziološkom otopinom i prođe duž ruba vjeđa oba oka, počevši od unutarnjeg kuta oka prema vanjskom.

Čisti se i nos. Stavite nekoliko kapi fiziološke otopine u svaku bebinu nosnicu bez brige da će plakati ili se gušiti. Dobro je da kapi fiziološke otopine uđu u nos i očiste nosnice. Vrlo često nakon ukapavanja, bebe kišu. Na taj način se nosnice čiste od nakupljenog sekreta.

Nakon svih ovih postupaka slijedi mazanje bebe emolijentnom kremom ili uljem za bebe. U posljednjih nekoliko godina većina pedijatara i dermatologa savjetuje korištenje dobro hidratantnih krema, a ne ulja, za nježnu i uglavnom suhu dječju kožu. Krema treba zadovoljiti potrebe bebe, biti bogata i dobro hidratizirati. Namažite bebu na način da kožica ostane mekana, ali i da nema tragova i pretjeranog mašćenja.

Kada se beba namaže hidratantnom kremom, slijedi zadnji dio – preljev. U prvih nekoliko tjedana nakon poroda dobro je birati odjeću koja se otvara sprijeda – na gumbe. Bodiji i bluze koji se nose preko glave mogu biti teški za mlade majke koje nemaju dovoljno iskustva u odijevanju bebe. Odjeća koju koristite neka bude malo šira, radi veće udobnosti bebe i roditelja dok je oblače.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki