Činjenica – trovanje salmonelom je sasvim moguće. A evo kako to izbjeći

Gubitak tekućine i elektrolita

Oni koji su je doživjeli obično govore o bolovima u želucu koji ponekad zahvate cijelo tijelo, jakoj uznemirenosti, povraćanju, izrazitoj slabosti i potpunoj iscrpljenosti, a simptomi ponekad nestanu nakon tri ili četiri tjedna. Često je potreban boravak u bolnici.

Više: S grčkog tržišta povukli dvije vrste mesnih proizvoda zbog salmonele

Najproblematičnija posljedica salmoneloze je gubitak tekućine i elektrolita. Posebno su u visokorizičnoj situaciji starije osobe, kojima su oslabljene zaštitne funkcije, kao i teško bolesni. U najgorem slučaju može dovesti do smrti.

Što pomaže

Liječnici preporučuju da bolesnici piju juhu od povrća, jer je laka za uzimanje i osobama koje nemaju apetit, a ujedno sadrži važne minerale. Također je dobro piti čaj u kombinaciji s krekerima i uzimati preparate koji sadrže elektrolite.

Antibiotici se propisuju samo u vrlo teškim slučajevima. Oni mogu biti kontraproduktivni pa čak i produžiti bolest jer oštećuju normalnu crijevnu floru i uzrokuju kolateralnu štetu. To je zbog činjenice da ako se tipična salmoneloza liječi antibioticima, uzročnici se izlučuju iz tijela mnogo dulje.

Više: SALMONELA: Što trebate znati

Dobra higijena je neizostavna

Salmonela dospijeva u hranu lošom higijenom. Često ih ima u sirovoj svinjetini, govedini i piletini, ribi, mlijeku i jajima. Ako se istim nožem reže piletina, a zatim povrće, lako se može pokazati da je cijela salata zaražena salmonelom.

Ako meso nije podvrgnuto toplinskoj obradi na dovoljno visokoj temperaturi, neke salmonele ipak mogu preživjeti, a jednom u crijevima razmnožavaju se i preživljavaju i nakon kontakta sa želučanom kiselinom.

Što je dobro (ne) činiti

Više: Još jedan slučaj salmonele u tvornici čokolade u Belgiji

Sve to čini adekvatnu higijenu iznimno važnom. Mnogi ljudi peru piletinu pod mlazom vode iz slavine. Stručnjaci upozoravaju da to nije dobra ideja. Razlog je što se bakterije salmonele šire u kuhinji prskanjem vode.

Meso je bolje prebrisati kuhinjskim papirom. Ruke zatim treba temeljito oprati toplom vodom i sapunom – prije nego što se dotakne bilo koja druga hrana. Pranje ruku također je obavezno nakon dodirivanja sirovih jaja i ribe.

Salmoneloza se može liječiti

“U pravilu, salmoneloza je potpuno izlječiva”, kaže Thomas Günther, liječnik iz Lübecka, sjeverna Njemačka. nego tijekom akutne faze bolesti. Trajna oštećenja obično su rijetka,” kaže on.

Više: Belgija zatvorila tvornicu čokolade zbog slučajeva salmonele

Infekcija salmonelom može se izbjeći samo dobrom kuhinjskom higijenom. Stoga je potrebno salate uvijek pripremati odvojeno od mesa, a samo meso na pravilan način termički obraditi i kuhati.

Izvor: Deutsche Welle

Više od 100 djece u Europi koja su konzumirala čokoladna jaja imaju salmonelu

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki