“U nekim slučajevima piće može negativno utjecati na stanje gastrointestinalnog trakta”, kaže dr. Mukhina. Napomenula je da pijenje takvog čaja može povećati kiselost želuca. Osobe s gastritisom, kod kojih se povećava kiselost želuca, ne smiju piti zeleni čaj jer će se inače problem pogoršati. To može pogoršati simptome žgaravice i refluksa kiseline, ulcerativne i erozivne procese, upalu, bol.
Dr Mariat Mukhina dodaje da zeleni čaj sadrži velike količine kofeina koji ima tonična svojstva. Ne preporučuje da se konzumira nakon 16:00 sati. Preporuka se najviše odnosi na one koji pate od nesanice, poremećaja spavanja. Liječnik objašnjava da, osim toga, pijenje ovog čaja povećava krvni tlak – za taj učinak opet je zaslužan visok sadržaj kofeina.
Stručnjak zaključuje da se hipertoničarima ne preporučuje piti zeleni čaj.
Doktor: Ovaj sok snižava pritisak, trebao bi ga piti svaki hipertoničar
Sa svoje strane, kardiologinja Julia Panova savjetuje općenito kontrolirati količinu konzumiranog čaja i ne piti više od šest šalica dnevno, čak ni zdravi ljudi.
Općenito, čaj je popularno i zdravo piće, no neki ljudi s njim trebaju biti oprezni, kaže dr. Panova.
Liječnik komentira prednosti i nedostatke različitih vrsta čaja. Specijalist precizira da bi crni čaj trebali preferirati hipotoničari, osobe s povećanom osjetljivošću na hladnoću. Zeleni čaj više bi odgovarao emotivnim osobama, kojima su vrućine nepodnošljive i često imaju višak kilograma.
Dr. Panova dodaje da su crni i zeleni čaj izvor kofeina. Iz tog razloga, nepoželjno ih je piti navečer, pogotovo ako postoje problemi sa srcem i pritiskom.
Liječnik svima preporučuje da s posebnim oprezom pristupe konzumaciji čaja. Što se tiče biljnih čajeva, dr. Panova smatra da ih ne treba tretirati kao nešto bezopasno i pogodno za konzumaciju svih. Samo u slučaju da nema alergije, svatko može piti nekoliko vrsta čajeva – to su kamilica, majčina dušica, kadulja, origano i sladić.
Više: Liječnik: Ovo povrće snižava krvni tlak, ali šteti bubrezima
Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!