Mitovi o kontracepciji

Mnogo je mitova o kontracepciji. Postoje brojne metode kontrole rađanja koje su vrlo učinkovite u sprječavanju trudnoće. Postoji i mnogo dezinformacija o tome kako se koristi kontrola rađanja i neke metode koje jednostavno ne djeluju.

1. Dojim pa ne mogu zatrudnjeti

Dojenje može pomoći u sprječavanju trudnoće, sve do šestog mjeseca nakon poroda žena nema menstrualni ciklus i beba se hrani samo majčinim mlijekom. Sva tri kriterija moraju biti zadovoljena da bi dojenje bilo učinkovitiji oblik kontracepcije. U svim drugim situacijama, ovulacija se može dogoditi čak i kada žena doji. Dojilja bi trebala koristiti kontracepciju ako želi izbjeći trudnoću.

2. Ne možete zatrudnjeti ako žena ne doživi orgazam

Trudnoća nastaje kada sperma muškarca oplodi jajašce žene. Dok muškarac mora ejakulirati kako bi oslobodio spermu, žena ne mora doživjeti orgazam da bi zatrudnjela. Žena u reproduktivnoj dobi oslobađa jajnu ćeliju svakog mjeseca kao dio redovnog menstrualnog ciklusa.

3. Neću zatrudnjeti ako se tuširam nakon seksa

Dousing nije učinkovita metoda kontracepcije. Nakon ejakulacije, spermiji ulaze u grlić maternice i izvan su dosega bilo koje otopine za ispiranje. Ispiranje se također ne preporučuje jer može poremetiti osjetljivu bakterijsku ravnotežu vagine, uzrokujući iritaciju ili infekciju.

4. Ne treba mi kontracepcija jer se seksamo samo u “sigurno” vrijeme

Ovakvi mitovi najvjerojatnije proizlaze iz nerazumijevanja menstrualnog ciklusa. Četiri su glavna hormona (oni potiču ili reguliraju aktivnost stanica ili organa) uključena u menstrualni ciklus:

  • Folikul stimulirajući hormon;
  • Luteinizirajući hormon;
  • Estrogen;
  • progesteron.

Osjetljiva ravnoteža ovih hormona regulira otpuštanje jajašca (tijekom ovulacije) i ako jajašce nije oplođeno, slijedi menstruacija.

Dok je ženski ciklus u većini slučajeva više ili manje redovit, ovu ravnotežu hormona mogu poremetiti različiti čimbenici, uključujući dob, stres i lijekove. Stoga određivanje vremena ovulacije i predviđanje “sigurnih” dana može biti teško.

5. Neću zatrudnjeti ako se seksamo stojeći ili ako je žena na vrhu

Neki ljudi vjeruju da će seks u određenim položajima izazvati istjecanje sperme iz ženine vagine. Zapravo, položaji tijekom seksa nemaju nikakve veze s time hoće li doći do oplodnje. Kada muškarac ejakulira, spermatozoidi su dobro pohranjeni u vagini. Po prirodi, spermatozoidi će se početi kretati prema gore kroz cervikalni kanal odmah nakon ejakulacije.

6. Neću zatrudnjeti ako moj partner ne ejakulira u meni

Izvlačenje prije nego što muškarac ejakulira nije učinkovita metoda kontracepcije. Određena količina ejakulata (tekućine koja sadrži spermu) može se osloboditi prije nego što muškarac stvarno počne doživljavati vrhunac. Također, neki muškarci možda nemaju snagu volje ili se ne mogu povući na vrijeme.

7. Neću zatrudnjeti jer mi je prvi seks

Žena može zatrudnjeti svaki put kad ovulira, čak i ako nikada prije nije imala spolne odnose.

8. Neću zatrudnjeti ako se istuširam ili okupam odmah nakon seksa ili ako mokrim odmah nakon seksa

Ispiranje ili mokrenje nakon seksa neće zaustaviti spermu koja je već ušla u maternicu kroz cerviks.

9. Kontracepcijske pilule učinkovite su čim ih počnete uzimati

Za većinu žena potrebno je najmanje tjedan dana da hormoni u oralnim kontraceptivima rade s prirodnim hormonima žene i spriječe ovulaciju. Da bi lijek bio učinkovit, mora se uzimati prema uputama.

Reference:
1. Starost i plodnost. https://www.reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/age-and-fertility/
2. Kontrola rađanja. https://www.llli.org/breastfeeding-info/birth-control/
3. Kontrola rađanja https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control
4. Dojenje. https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/breastfeeding
5. Dreweke, J. (2014). Kontracepcija nije pobačaj: strateška kampanja skupina protiv pobačaja da uvjere javnost u suprotno. https://www.guttmacher.org/gpr/2014/12/contraception-not-abortion-strategic-campaign-antiabortion-groups-persuade-public
6. Ženska neplodnost. (2019) https://www.hhs.gov/opa/reprodctive-health/fact-sheets/female-infertility/index.html

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki