Uvrstite kupus u prehranu kako biste “obnovili” svoj organizam

Kupus se smatra možda i najzdravijim povrćem jer sadrži veliku količinu vlakana, kalija i vitamina.

Njegovom redovitom konzumacijom poboljšava se rad probavnog sustava i normalizira krvni tlak. To je izjavila američka nutricionistica Stephanie McKercher.

Specijalist napominje da vlakna imaju blagotvoran učinak na crijevnu mikrofloru. Konkretno, dijetalna vlakna pomažu u stvaranju okruženja u kojem korisni mikroorganizmi mogu napredovati.

Oni će vam pak pomoći spriječiti zatvor i općenito pozitivno utjecati na funkcioniranje peristaltike.

Aloe i kupus – izvrsna prva pomoć za opekline

Kupus je također bogat vitaminom C i antioksidansima koji štite tjelesne stanice od pretjeranog trošenja i habanja uslijed oksidativnog stresa. Ovo povrće nije ništa manje korisno za srce, jer kalij i vitamin A koji se nalaze u listovima kupusa normaliziraju krvni tlak.

Osim toga, redovita konzumacija kupusa jača imunološki sustav, poboljšava vid i stanje kože, potiče detoksikaciju i “obnavljanje” organizma.

Prema riječima stručnjaka, među mikroelementima koje sadrži ovo povrće posebno je važan sumpor – zahvaljujući njemu će razina glutationa (antioksidansa) u tijelu biti na razini potrebnoj za pročišćavanje organizma.

Jela od kupusa također povoljno djeluju na jetru. Također se jača metabolizam – ubrzavaju se metabolički procesi.

Ako je kupus redovito prisutan u prehrani, metaboliti (produkti metabolizma) koji su ispunili svoju funkciju brže će napustiti tijelo.

Ovaj proces će se dogoditi u dogledno vrijeme. Uz to, sumpor će vam pomoći da izbjegnete kronično trovanje.

Ovo je posebno korisno ako živite u ekološki nepovoljnim industrijskim područjima – u blizini ima mnogo izvora soli teških metala.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki