Ova skupina ljudi ne bi trebala jesti rajčice

Vjerojatno ste među mnogima koji ne mogu zamisliti stol bez rajčica. I premda se većina ljudi još uvijek pita jesu li voće ili povrće, jedno je sigurno – poznato je da su rajčice izuzetno hranjive i bogate brojnim vitaminima i mineralima.

Konzumacija određenog povrća može smanjiti rizik od raka debelog crijeva

I premda ih na našem stolu ima u najrazličitijim oblicima – u sirovom stanju ili nakon termičke obrade, pokazalo se da ima ljudi kojima je bolje isključiti ih sa svog jelovnika.

Prema nekim istraživanjima mogu dovesti do povećanja razine mokraćne kiseline i pogoršati stanje bolesnika s gihtom.

Giht je oblik artritisa koji uzrokuje epizode boli kada se visoke razine mokraćne kiseline počnu kristalizirati i taložiti oko zglobova.

Organski spoj poznat kao purin, koji je prisutan u određenim namirnicama, stvara mokraćnu kiselinu dok je tijelo razgrađuje.

9 pravila za sprječavanje moždanog udara

Stoga se pacijentima s artritisom savjetuje da ograniče unos hrane koja sadrži visok postotak purina, poput mesa, određene ribe ili alkohola i slatkih pića.

Dijeta je ključna samo u 10 posto slučajeva, jer se većina slučajeva pripisuje genetici ili pretilosti i inzulinskoj rezistenciji.

Iako se kaže da purini nisu prisutni u velikim količinama u rajčicama, neke nedavne studije pokazale su da mogu uzrokovati giht kod nekih ljudi.Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki