Evo zašto biste trebali jesti više špinata

Vjeruje se da špinat potječe iz stare Perzije. Njezin se uzgoj proširio u Nepal, a odatle u Kinu, gdje je i danas zovu “perzijska biljka”. Mauri su ga donijeli u Španjolsku oko 11. stoljeća.

Niti jedno drugo povrće nije imalo takvu slavu kao špinat šezdesetih godina prošlog stoljeća zahvaljujući liku iz crtića Popaju. Roditelji često uzalud potiču svoju djecu da jedu njihov špinat kako bi izrasla velika i jaka. Tu zapravo ima istine.

Zdravstvene prednosti špinata

S niskim udjelom masti i još nižim udjelom kolesterola, špinat je bogat niacinom (vitamin B3) i cinkom, također proteinima, vlaknima, vitaminima A, C, E i K, tiaminom (vitamin B1), vitaminom B6, folnom kiselinom, kalcijem, željezo, magnezij, fosfor, kalij, bakar i mangan. Drugim riječima, puna je dobrih stvari za cijelo tijelo.

Različiti flavonoidi u špinatu djeluju kao antioksidansi, štiteći kolesterol od oksidacije i štiteći tijelo od slobodnih radikala, osobito u debelom crijevu. Folna kiselina blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav, a magnezij snižava krvni tlak. Studije pokazuju da špinat podržava funkciju energije mozga, pamćenje i mentalnu jasnoću.

Kako biste sačuvali sadržaj željeza u špinatu tijekom kuhanja – vrlo lagano – dodajte sok od limuna ili ocat.

Studije o utjecaju špinata

Zbog visoke prevalencije kontaminacije DDT-om (diklorodifeniltri-kloretan), kupujte špinat koji je jasno porijeklom ili organskog porijekla što je češće moguće. Poznato da uzrokuje rak, urođene mane i reproduktivne probleme, DDT je ​​zabranjen u Americi 1972., ali se i dalje proizvodi i izvozi u zemlje u razvoju, najčešće u borbi protiv malarije. Još gore, može ostati u tlu godinama.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki