Kako znamo da se meso pokvarilo?

Kada je riječ o sigurnosti hrane, meso bi trebalo biti glavni prioritet. Sirovi životinjski proizvodi najosjetljiviji su na kontaminaciju štetnim bakterijama kao što su E. coli, Campylobacter i Salmonella.

Neekonomično je i besmisleno jednostavno bacati meso koje nije prve svježine. Dovoljno je razumjeti koji znakovi ukazuju na predstojeće kvarenje proizvoda. Njegova je uporaba u ovom slučaju još uvijek sigurna.

Američki virolog opisao je opasnosti cjepiva protiv COVID-19 i što bi ubilo virus

Uvriježeno je pogrešno mišljenje da se meso koje je malo posmeđilo već pokvarilo. Zapravo, meso mijenja boju tijekom skladištenja jer su molekule mioglobina u njemu izložene kisiku. Međutim, promjena boje ukazuje na predstojeće kvarenje, pa takvo meso treba odmah kuhati.

“Boja mesa ponekad se mijenja s vremenom. Ako komad mesa nema neugodan miris i ljepljivu prevlaku na vrhu, sve je u redu. Ako ima miris i ljepljivost, trebali biste je odmah baciti,” kaže Argyris Magoulas, stručnjak za sigurnost i kontrolu hrane, USDA.

Magulas je dodao kako mljevenu junetinu uvijek treba potrošiti u roku od jedan do dva dana od kupnje, a ostalo meso treba potrošiti u roku od tri do pet dana radi optimalne svježine i sigurnosti.

zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki