Onkolog je objasnio jesu li svi madeži opasni i koje je mjesto zabrinjavajuće

Madeži su pigmentirane tvorevine. Ako su madeži veliki, onda se obično nazivaju madežima, a ako strše iznad površine kože, onda se kaže da su “pedunkulirani”.

Onkolog-kirurg Alexander Degtyarev kaže da za prepoznavanje opasnog elementa na vašoj koži postoji algoritam pod nazivom “ABCDE”, na temelju kojeg se procjenjuje asimetrija formacije, jasne granice, boja, promjer i razvoj dinamike .

Sve formacije koje prelaze 6 mm u promjeru trebale bi izazvati pitanja. Postoji takav simptom kao što je “ružno pače” – to je pigment na koži koji je najsumnjiviji jer se vrlo razlikuje od svih ostalih.

Takvi “ružni pačići” moraju se pregledati dermatoskopijom. To će vam omogućiti da vidite strukturu madeža i shvatite je li priroda formacije maligna.

Neki od opasnih simptoma koji ukazuju na zloćudni madež su krvarenje tvorbe, bol i nedostatak regeneracije rane.

mlada žena
Fotografija: Pixabay

Trebali biste biti oprezni s novim elementima na koži. Melonom se, primjerice, pojavljuje na zdravoj koži u više od 75% slučajeva. U većini slučajeva, kada se pacijenti jave sa sumnjivim madežima, oni se pokažu bezopasnima.

Tijekom liječničkih pregleda obično se pronađu nevusi koji zahtijevaju promatranje i mogu biti potencijalno opasni. Nerijetko se dogodi da pacijent dođe s upitom o jednoj izraslini na koži, ali se pokaže da je to sasvim normalno.

Ali u drugom dijelu tijela pronađen je zanimljiv ružičasti element, koji nije izazvao sumnju kod pacijenta, ali se pokazao opasnim. Takve se formacije uklanjaju i šalju na pregled.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki