Streptokok: Zabrinutost nakon smrti osmogodišnjaka – Kako je zarazan, na što roditelji trebaju paziti

To je izazvalo ozbiljnu zabrinutost smrt osmogodišnjaka u dječjoj bolnici Aglaia Kyriakou te porast slučajeva streptokokne infekcije u djece mlađe od 10 godina.

Stručnjaci podsjećaju da je riječ o uobičajenoj bolesti koja se liječi antibioticima.

Rizik od širenja puno je veći kada osoba ima simptome

Međutim, u slučaju brzog pogoršanja, kada mladi pacijenti pokazuju poteškoće u kontaktu s okolinom, intenzivnu letargiju, bljedilo kože i pate od povraćanja, roditelji bi trebali odmah potražiti tercijarnu medicinsku procjenu i skrb.

Što je streptokok?

Streptokok grupe A (GAS) je česta bakterija, prema EODY. Mnogi od nas nose bakterije na grlu i koži bez ikakvih simptoma infekcije (nosioci uzročnika). Međutim, ovaj specifični patogen može u nekim slučajevima uzrokovati infekciju, blagu ili čak težu.

Ozbiljne infekcije povezane s GAS-om uzrokovane su invazivnim streptokokom skupine A (iGAS). Ove infekcije nastaju kada se bakterije krvotokom prenose u dijelove tijela gdje se inače ne otkrivaju, poput pluća ili drugdje.

Kako se drži?

Streptokok skupine A prenosi se bliskim kontaktom sa zaraženom osobom kašljanjem i kihanjem ili iz rane. Neki ljudi mogu nositi bakteriju bez da se osjećaju bolesno ili pokazuju simptome infekcije i još uvijek je mogu širiti.

Rizik od širenja puno je veći kada osoba ima simptome.

Koje infekcije uzrokuje strep skupine A?

Streptokok skupine A uzrokuje infekcije kože, mekih tkiva i respiratornog trakta. Odgovoran je za infekcije kao što su tonzilitis, faringitis, šarlah i infektivni vosak među ostalima.

Te su infekcije rijetko ozbiljne i simptomi se povlače lijekovima

Što je strep infekcija skupine A?

Najozbiljnije infekcije povezane s strepom skupine A potječu od invazivnih strepova skupine A (iGAS).

To se može dogoditi kada osoba ima otvorene rane koje dopuštaju bakterijama da uđu u tkivo, od oštećenja dišnog trakta nakon virusnih bolesti ili kod osobe koja ima smanjen imunitet na infekciju zbog osnovne bolesti ili uzimanja lijekova.

Na što roditelji trebaju paziti?

Infekcije streptokoka uzrokuju razne simptome kao što su grlobolja, vrućica, zimica i bolovi u mišićima. Ako se Vašem djetetu bude loše, obratite se svom liječniku.

Obratite se svom liječniku ako:

  • Simptomi djeteta se ne popravljaju
  • Vaše dijete jede manje nego što je uobičajeno
  • Vaše dijete pokazuje znakove dehidracije
  • Vaša beba je mlađa od 3 mjeseca i ima temperaturu 38 ℃ ili starija od 3 mjeseca i ima temperaturu 39 ℃ ili više
  • Vaše dijete djeluje vrlo umorno ili razdražljivo

Kako možemo zaustaviti širenje infekcija?

Dobra higijena ruku i pridržavanje osobnih zaštitnih mjera važni su za zaustavljanje širenja uzročnika.

Učeći svoje dijete kako pravilno prati ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi, koristiti maramicu za kašalj i kihanje te se držati podalje od drugih kada se ne osjećaju dobro, smanjujete rizik od prijenosa i infekcije.

in.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki