To su namirnice koje uništavaju krvne žile

Masti su bitna komponenta prehrane koja obavlja mnoge važne funkcije i donosi velike dobrobiti tijelu. No, osim onih “dobrih”, postoje i oni koji uzrokuju značajnu štetu, pa čak dovode do razvoja raka. Morate ih znati razlikovati, upozoravaju liječnici iz Projekta zdrave prehrane.

Stručnjaci su objasnili da postoje dvije vrste masnih kiselina: zasićene i nezasićene. Prvi se nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla, kao što su meso, mliječni proizvodi, jaja i neke biljne namirnice (kokos, zrna kakaovca). Tijelo ih treba, ali ne smijete prekoračiti dozu dnevnih kalorija.

Stari lijek za čišćenje masnoća iz jetre

Nezasićene masti dijele se u tri kompleksa kiselina: omega-3, omega-6 i omega-9. Svi elementi moraju ući u ljudski organizam, stoga je potrebno jesti masnu ribu, plodove mora, suncokretovo, maslinovo i sezamovo ulje, orahe, avokado i masline. U nezasićene masne kiseline spadaju i transmasti koje uzrokuju kardiovaskularne bolesti i nakupljanje “lošeg” kolesterola.

Liječnici su upozorili da treba izbjegavati industrijske masti koje se proizvode hidrogenacijom, procesom pretvaranja tekućeg ulja u krutu mast. Često ih nalazimo u gheeju, brzoj hrani, čipsu, prerađenoj hrani, sladoledu i običnom maslacu.

“Obična biljna ulja, poput suncokretovog, maslinovog, kukuruznog i drugih, također prženjem postaju izvor transmasti”, rekli su liječnici./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki