Nutricionist je naznačio koliko bismo točno orašastih plodova trebali pojesti svaki dan

Čudno, ali istinito: ono što ljudi nazivaju orašastim plodovima to često nisu. Primjer za to su kikiriki, koji su zapravo mahunarke. Ali bademi, indijski oraščići, kokosovi orasi, pistacije, makadamija i orasi također nisu orašasti plodovi, već sjemenke bez koštice. No, kakvi god bili, prema riječima stručnjaka, ovi su proizvodi za nas iznimno korisni.

Ljekovita svojstva oraha

Studije pokazuju da ljudi koji jedu šaku orašastih plodova dnevno žive dulje od onih koji to ne čine. Od sirovih do pečenih, koji su orašasti plodovi najzdraviji i u kojim količinama ih treba jesti? Vrijeme je da saznamo.

Stručnjaci preporučuju da se dnevno pojede oko 30 grama orašastih plodova. Jednostavno rečeno, količina bi trebala biti sljedeća (u jedinicama):

Bademi: 20-30

Brazilski orah: 10

Indijski oraščići: 15

lješnjaci: 20

Makadamija: 15

Kikiriki: 40

Pistacije: 30

Orah: 10 (ili 20 polovica)

Prof. dr. Kyrien Kösev: Sjemenke mogu uzrokovati crijevnu opstrukciju

Što sadrže različite vrste orašastih plodova? Evo nekih hranjivih tvari:

Bademi: proteini, vitamin E i posebno kalcij.

Brazilski orah: bogat vlaknima i najbolji izvor selena.

Indijski orah: bakar, cink, željezo.

Lješnjak: vlakna, kalij, folna kiselina i vitamin E.

Makadamija: mononezasićene masti, tiamin, mangan.

Kikiriki: bogat proteinima.

Pistacije: proteini, kalij, sterol, antioksidans resveratrol.

Orah: alfa-linolna kiselina, omega-3, antioksidansi.

Što trebate jesti da obnovite jetru?

Da biste osigurali maksimalnu korist za zdravlje, bolje je uzimati različite vrste orašastih plodova, kažu istraživači. Nutricionistica Prof. Rachel Brown kaže: ‘Predlažemo miješanje različitih vrsta orašastih plodova kako biste povećali zdravstvene dobrobiti. Tako dobivate zdrave masti i hranjive tvari. Nutricionistica javnog zdravstva Rosemary Stanton preporučuje odabir sirovih i neslanih orašastih plodova. Sirovi orašasti plodovi nisu tako ukusni i trajni kao pečeni orasi, ali ako netko voli samo pržene orašaste plodove, onda je bolje kupiti sirove i pripremiti ih kod kuće.

“Neke studije pokazuju da ako kuhate orašaste plodove na visokim temperaturama, oni gube hranjive tvari. Ali ako to radite na niskim temperaturama, gubici su zanemarivi“, kaže dr. Brown. Njezina opažanja pokazuju da su svojstva snižavanja kolesterola otprilike ista kod sirovih orašastih plodova i onih pečenih na 140 stupnjeva Celzijusa.

U pravilu, orasi se čuvaju na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenim posudama i na tamnom mjestu nekoliko mjeseci. Međutim, to ne vrijedi za sve. Orašaste plodove bogate višestruko nezasićenim masnoćama, poput oraha, pinjola i brazilskog oraha, treba pojesti brzo ili ih pohraniti u hladnjak ili čak zamrzivač kako bi dugo bili svježi, savjetuje dr. Brown.

Znanstvenici ukazuju na proizvode koji potiču mršavljenje

Zasićene masti vrlo su podložne oksidacijskim procesima. Zbog toga orašasti plodovi užegnu, što im daje neugodan okus i čudan miris.

Studije pokazuju da oni koji redovito jedu orašaste plodove imaju manju vjerojatnost da će se udebljati od onih koji to ne čine. Ovaj proizvod je stvarno bogat mastima, ali to su “zdrave” masti (mono- i polinezasićene), osim kokosovih oraha koji sadrže puno zasićenih, “loših” masti, napominje dr. Stanton.

Orašasti plodovi također su bogati vlaknima i proteinima. To znači da nam omogućuju da se duže osjećamo siti, sprječavajući prejedanje. Konačno, korištenje orašastih plodova, kako su izvijestili australski znanstvenici, smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Konzumiranje orašastih plodova dobro je za okoliš. Posljednjih su godina došle na loš glas jer se smatra da je za njihov uzgoj potrebna velika količina vode. To je djelomično točno, posebno u slučaju badema i indijskih oraščića. Međutim, dr. Brown napominje da dok je orašastim plodovima potrebno mnogo tekućine za klijanje, ti se troškovi ne mogu usporediti s količinom vode koju koristi stoka.

Stoga stručnjaci preporučuju jesti više orašastih plodova, ne samo zbog našeg zdravlja, već i zbog okoliša./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki