Svoju ljubičasto-crvenu boju šljive duguju antocijanima – tvarima koje štite od slobodnih radikala, uzročnika nekih vrsta raka. Evo njihovih glavnih prednosti:
Pomažu kod zatvora
Suhe ili svježe, šljive su dobar prijatelj crijeva. Pomažu kod zatvora jer su bogate vlaknima.
Smanjuju šećer u krvi
Prema kanadskim nutricionistima, oni mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi i također smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Povećava gustoću kostiju osobito tijekom menopauze
Ovo voće, osim što sadrži velike količine vitamina C, vitamina A, B4, B9 i K, bogato je i fosforom, kalcijem i magnezijem. Testovi provedeni među ženama u postmenopauzi na Sveučilištu u Floridi pokazali su da su one koje su godinu dana konzumirale 100 g suhih šljiva dnevno (suhe ili svježe) povećale mineralnu gustoću kostiju.
Poboljšavaju pamćenje
Šljive su snažan antioksidans i mogu pomoći neutralizirati slobodne radikale koji utječu na pamćenje.