“Sama po sebi, ova kombinacija je prilično štetna. Bijeli kruh, s izuzetkom praznih kalorija i šećera, ne donosi praktički ništa, a maslac je dosta kaloričan i sadrži kolesterol”, objašnjava stručnjakinja.
Kruh i maslac – za koga je pravi otrov
Prema riječima nutricionista, ovu kombinaciju ne biste trebali konzumirati ako:
- imate dijabetes;
- dijagnosticirana vam je ateroskleroza;
- imate višak kilograma.
Ako nemate zdravstvenih problema, ne trebate se odreći omiljenog doručka. Ali čak iu ovom slučaju, pridržavajte se mjere i nemojte se zanositi ovim jelom.
Doktor: Ovo je najkorisniji kruh za crijeva
Kako biste smanjili štetu sendviča, zapamtite dva jednostavna savjeta:
- zamijenite tjesteninu od bijelog brašna alternativom od cjelovitih žitarica;
- premažite ga tankom šnitom maslaca, a ne cijelim komadom
Potonji proizvod također ima prednosti. Činjenica je da je bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, aminokiselinama te vitaminima A, B, C, D, E i K. Nezamjenjivi su izvori energije za čovjeka, blagotvorno utječu na stanje kože, jača kosu i nokte, usporava procese starenja u organizmu.
“Ovaj masni proizvod je izvor nezasićenih masti, koje podržavaju tonus krvnih žila”, objašnjava dr. Oksana Panova.
Zahvaljujući laurinskoj kiselini u svom sastavu, ova namirnica pruža i zaštitu od gljivičnih i mikrobnih infekcija, kaže stručnjakinja.
Dr. Panova preporuča i odabir ulja s većim postotkom masnoće jer ona s nižim postotkom zbog velikog volumena tekućine trebaju dodatnu stabilizaciju. To sugerira da sadrže više konzervansa, zgušnjivača i stabilizatora.
Više: Zaboravite na kruh i luk – ovaj će sastojak mesne okruglice učiniti sočnijim no ikad
Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!