Probiotici su živi mikroorganizmi koji se nalaze u dodacima prehrani, lijekovima i nekoj hrani.
Ako govorimo o potonjem – prehrambenim proizvodima, onda se probiotici mogu naći u jogurtu, kefiru, kiselom kupusu, mozzarelli pa čak i u kombuchi.
Je li istina da probiotici iz jogurta poboljšavaju probavu?
I evo prvog mita koji se čvrsto ukorijenio u glavama ljudi. Prirodni jogurt, koji ne sadrži bojila i šećer, uistinu je dio zdrave prehrane, jer sadrži puno proteina, kalcija i drugih korisnih mikroelemenata.
Ali ne biste trebali koristiti jogurt za normalizaciju probave i održavanje ravnoteže crijevnog mikrobioma. Ne postoje znanstveni dokazi o ovoj činjenici – klinička ispitivanja jednostavno nisu provedena.
Ipak, vjeruje se da jogurt treba jesti tijekom uzimanja antibiotika i nakon uzimanja antibiotika kako bi se smanjio rizik od proljeva.
Što je s imunitetom?
Počnimo s dobrim vijestima: probiotici pomažu u upravljanju upalom i zapravo pružaju olakšanje osobama koje pate od ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti.
Ali definitivno nisu u stanju zaštititi tijekom hladne sezone ili zaštititi od infekcije respiratornim infekcijama – ove činjenice nisu dokazane u znanosti.
Prethodno smo pisali o tome može li cimet biti štetan za zdravlje.