Što nam pokazuje sediment mokraće?

Pregled urina je važna metodologija koja se koristi u tijek dijagnostike mnogih uroloških bolesti. Pregled svježeg urina daje vrijedne informacije o mogućoj upalnoj patologiji i općem stanju genitourinarnog sustava. Uključuje proučavanje njegovih općih svojstava, kemijskog sastava i mikroskopsko promatranje sedimenta urina.

Pri ispitivanju općih svojstava urina ocjenjuju se njegova količina, boja, miris, prozirnost, relativna težina i osmolalnost. Kemijski sastav daje informacije o ukupni sadržaj proteina i oblikovanih elemenata– krv i leukociti, nitriti. Za proučavanje sedimenta koristi se svježi jutarnji urin, srednji udio.

Ispitivanje sedimenta treba obaviti unutar drugog sata nakon prikupljanja urina kako bi se sačuvali oblikovani elementi. Nakon centrifugiranja, 10 ml urina se promatra pod mikroskopom. Sediment urina sadrži anorganske i organske elemente. Anorganski sediment sastoji se od netopljivih tvari u njemu, koje se nalaze u kristalnom i amorfnom stanju.

Najčešći kristali su oni mokraćne kiseline, urati, kalcijevi oksalati, amonij-magnezijevi fosfati, kristali kolesterola. Kristali mokraćne kiseline su bezbojni ili žuti zbog adsorpcije pigmenata mokraće. Njihov visok sadržaj pomaže u stvaranju kamenca u bubrežnoj zdjelici i mokraćnom mjehuru.

Urati javljaju se najčešće u obliku amorfnih amonijevih urata kod infekcije mokraćnog sustava. Nalaze se u alkalnom urinu i žućkasto-smeđe su granule. Uz bogat sadržaj urata u kiselom urinu, kristaliziraju i stvaraju crvenkasti talog. Kristali kolesterola mogu se vidjeti u ehinokok u urinarnom traktu.

Anorganski sediment urina ima mali klinički značaj i glavni teret pretrage pada na organski sediment. Uključuje stanične elemente – eritrocite, leukocite, epitelne stanice i cilindre.

Eritrociti su okrugle stanice dvostruke konture, u kiseloj sredini smežuraju se i imaju neravnu površinu, a u alkalnoj i hipotoničnoj mokraći bubre. To je norma do 1 eritrocita po vidnom polju ili 500000-1000000/24 ​​sata. Njihov veći sadržaj bilježi se kao makroskopska hematurija. Nalazimo ih kod brojnih bolesti genitourinarnog sustava – bubrežnih kamenaca, trauma, infekcija i tumorskih bolesti.

Leukociti su okrugli, 2 do 3 puta veći od eritrocita s prisutnom jezgrom i granulama. Norma je eo 2 leukocita po vidnom polju. Kod kroničnih ili liječenih upala, leukociturija je sigurniji definirajući simptom od bakteriurije, koja nije konstantna. Leukociturija se češće nalazi u žena nego u muškaraca, zbog činjenice da je urin kontaminiran vaginalnim sadržajem.

Epitelne stanice su oljuštene sa sluznice mokraćnog sustava, različite su veličine i oblika. Cilindri u sedimentu urina nastaju taloženjem proteina u bubrežnim tubulima. Na njihov nastanak utječu koncentracija urina, kiselost, prisutnost mukoproteina ili kondroitin-sumporne kiseline itd.

Postoje različite vrste odljeva — hijalinski, eritrocitni, leukocitni, epitelni, granularni i voštani. Hijalinski cilindri viđaju se kod bolesti bubrega, npr. glomerulonefritis, s funkcionalnim poremećajima bubrega – febrilna stanja, začepljeni bubrezi, žutica. Hijalinski cilindri u sedimentu urina mogu se naći i kod zdravih osoba nakon teškog tjelesnog napora, dehidracija ili u koncentriranoj kiseloj mokraći.

Granulirani cilindri su kraći od hijalina i nalaze se u uznapredovalom staničnom raspadu. Također se nalaze nakon teških tjelesnih napora, kod kroničnih bolesti bubrega, akutne tubularne nekroze. S progresijom degeneracije stanica i duljim boravkom u lumenu tubula nastaju cilindri za vosak. Nalaze se kada se mokraća digne nakon akutne anurije, s izraženim smežuranim bubrezima itd. Države.

Cilindri eritrocita tvore ih eritrociti ili su hijalinski cilindri na čijoj površini su adherirani eritrociti. Nalaze se u mezangijskom IgA glomerulonefritisu, lupus nefropatijaGoodpastureov sindrom, infarkt bubrega i druge bolesti.

Leukocitni cilindri su odljevci bubrežnih tubula koji se sastoje od leukocita, fibrina i mucina ili su hijalinski cilindri s leukocitima nataloženim na njihovoj površini. Obično su znak teške infekcije bubrega i karakteristični su za tijek pijelonefritis.

Reference:

Urologija-prof. P. Pančev

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki