Sindrom policističnih jajnika – liječenje metaboličkih poremećaja

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) trenutno nema definitivnog liječenja. Terapije koje se primjenjuju su samo simptomatski, i fokusiraju se na središnju pritužbu. PCOS ima dvije glavne manifestacije koje zahtijevaju drugačiji pristup. U nekim slučajevima, cilj je poboljšati šanse za spontanu trudnoću stimulacijom ovulacije, au drugim slučajevima – dugotrajna kontrola simptoma spolno prenosivih bolesti, kao što su neredoviti menstrualni ciklus, pojačana dlakavost, akne, gubitak kose.

Često sa spolno prenosivim bolestima, klinička slika se nastavlja trijas pretilosti, oligomenoreje i hirzutizma. Mnoge žene s PCOS-om pate od prekomjerne težine, što je popraćeno ozbiljnim psiho-emocionalnim stresom. Pokazalo se da čak i smanjenje tjelesne težine od 5-10% unutar 6 mjeseci dovodi do značajnog poboljšanja tegoba. Čak su i žene normalne težine izložene riziku od inzulinske rezistencije i debljanja.

Jedna od prvih linija terapije za PCOS uključuje promjena načina života, čiji je cilj održavanje ili postizanje zdrave težine. U tu svrhu potrebno je pridržavanje uravnotežene prehrane i redovite tjelesne aktivnosti. Smanjenje tjelesne težine može se postići smanjenjem dnevnog energetskog unosa za oko 30% ili 500-750 kcal/dan (ukupni dnevni unos od 1200 do 1500 kcal/dan). Pretjerano restriktivne dijete treba izbjegavati jer ih je teško dugoročno slijediti i mogu rezultirati tzv. yo-yo učinak s pogoršanjem simptoma.


Tjelesna aktivnost, koji se preporučuje za održavanje optimalne tjelesne težine, je minimalno 150 minuta tjedno tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta. To uključuje vježbe ili dnevne aktivnosti u kojima se ubrzavaju otkucaji srca i disanje, ali to ne ometa normalan govor. Primjeri takvih aktivnosti su brzo hodanje, ples, vožnja bicikla, plivanje, kućanski poslovi itd.

Tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta može se zamijeniti intenzivnijim vježbanjem u trajanju od 75 minuta tjedno ili kombinirati s treningom snage mišića (npr. dizanje utega). U aktivnostima visokog intenziteta govor je u „stankama“ – u zasebnim riječima, a ne u cijelim rečenicama. To su brzo trčanje, aerobik, borilački sportovi, košarka, nogomet itd.

Ako je cilj mršavljenje, preporučuje se tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta najmanje 250 min tjedno ili sport visokog intenziteta najmanje 150 min/tjedan, kao i vježbe mišićne snage dva dana u tjednu koja nisu uzastopna.

Može se preporučiti kod prekomjerne težine i pretilih žena s poremećenom tolerancijom glukoze i inzulinskom rezistencijom terapija lijekovima metforminom. To je lijek koji poboljšava osjetljivost tkiva na inzulin i unos glukoze u jetri, mišićima, masnom tkivu i jajnicima.

Glavna indikacija metformina je za liječenje dijabetes melitusa tipa 2, međutim, kod žena s PCOS-om njegova primjena ima mnoge dokazane korisne učinke. Smanjuje razinu androgena (muških spolnih hormona) u krvi, poboljšava ovulaciju i pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa. Također smanjuje rizik od razvoja dijabetesa. Uzimanje metformina u kombinaciji s promjenama načina života može značajno pomoći u mršavljenju.

Metformin se obično primjenjuje u dozi od 1500-2000 mg dnevno. Njegov glavni i najčešće nuspojave su gastrointestinalni. Može uzrokovati mučninu, povraćanje, nadutost i nadutost trbuha, proljev. Ti su učinci obično prolazni, a za njihovo smanjenje preporuča se postupno povećavanje doze prema shemi i uzimanje tijekom obroka. Njegova dugotrajna uporaba općenito je sigurna, ali je povezana sa smanjenom razinom vit. B12 u krvi, što zahtijeva njegovo praćenje i nadoknadu po potrebi.

U žena s PCOS-om također se mogu koristiti druge lijekove za mršavljenje, kao agonisti GLP-1 receptora. Značajno poboljšavaju metaboličke poremećaje i inzulinsku rezistenciju, ali njihov učinak na druge manifestacije PCOS-a nije dovoljno istražen.


Reference:

Legro RS. Procjena i liječenje sindroma policističnih jajnika. 2017 Jan 11. Endotekst (Internet). South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000–. PMID: 25905194.
Teede HJ, Misso ML, Costello MF, Dokras A, Laven J, Moran L, Piltonen T, Norman RJ; Međunarodna PCOS mreža. Preporuke iz međunarodnih smjernica utemeljenih na dokazima za procjenu i liječenje sindroma policističnih jajnika. Fertil Steril. 2018. kolovoz;110(3):364-379. doi: 10.1016/j.fertnstert.2018.05.004. Epub 2018, 19. srpnja. PMID: 30033227; PMCID: PMC6939856.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki