Tko NE smije jesti kuhani kukuruz?

Nezaboravan okus i miris toplog kuhanog kukuruza, poznat svima od malih nogu, ostaje u sjećanju za cijeli život. Sezona mu je već u punom jeku, ali kao i svaki proizvod ima svoje karakteristike i kontraindikacije. Neke od njegovih prednosti su:

  • Bogat je izvor hranjivih tvari: sadrži vitamine, minerale i antioksidanse koji pomažu u jačanju imunološkog sustava, poboljšanju vida i održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava.
  • Poboljšava probavu: vlakna u njemu pomažu probavu, sprječavaju zatvor i podržavaju zdravu crijevnu floru.
  • Izvor je energije – to je zbog sadržaja ugljikohidrata u njemu.

No unatoč tim dobrobitima, ne preporučuje se osobama s određenim bolestima i medicinskim stanjima kao što su alergije, problemi s bubrezima.

Tko ne smije jesti kuhani kukuruz?

Neki ljudi mogu imati alergijsku reakciju na namirnice iz obitelji žitarica, uključujući dotični usjev. U tom slučaju njegovu konzumaciju treba ograničiti ili isključiti iz prehrane.

Karakterizira ga i relativno visoka razina kalija pa bi osobe s bubrežnim problemima i disbalansom kalija trebale ograničiti njegov unos, a još bolje ga u potpunosti izbjegavati jer može dovesti do pogoršanja stanja.

Stavite ovo u vodu da se kuha kukuruz i bit će ukusniji nego ikad

Konzumiranje kuhanih žitarica u umjerenim količinama općenito je sigurno, pa čak i korisno za većinu ljudi. Međutim, pretjerivanje s proizvodima od kukuruza može dovesti do nedostatka važnih hranjivih tvari, jer ova kultura nije potpuni izvor svih esencijalnih hranjivih tvari. Također, zbog visokog udjela škroba, njegova pretjerana konzumacija može dovesti do prekomjerne težine ili povišene razine šećera u krvi.

Kemijski sastav i sadržaj kalorija važni su kriteriji koji određuju korisna svojstva dotične žitarice. Zbog visokog postotka hranjivih tvari povoljno utječe na vitalnost organizma, pomaže u jačanju imunološkog sustava. Kuhane žitarice sadrže:

  • vitamini topljivi u vodi skupine B, D, H, PP;
  • kolin, pantotenska kiselina
  • vitamini A i E topivi u mastima;
  • kalcij, magnezij, fosfor, željezo, cink i drugi elementi u tragovima;
  • zamjenjive i nezamjenjive kiseline;
  • dijetalna vlakna;
  • zasićene i mononezasićene masti.

Više: Prije nego što skinete kukuruz s vatre, dodajte ovo i bit će sočniji i ukusniji nego ikad

Nedvojbena korist od njihove konzumacije očituje se u ubrzavanju metaboličkih procesa, regeneraciji stanica mišićnog tkiva i jačanju krvnih žila. 100 g slatkih žitarica, kuhanih bez soli, sadrži samo 95-110 kcal. Mogu ih jesti trudnice i oni koji žele smršaviti. Također su sigurni za djecu, navodi The Health Site.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

Provjerite sve novosti na Actualno.com

Više od ZDRAVE:

Znanstvenici: Ovo je “zlatni sat” za odlazak u krevet za zdravo srce

Doktor: Brazde na jeziku mogu ukazivati ​​na problem s ovim važnim organom

Navike koje štete jetri više od alkohola

Kako brže smršaviti – 6 savjeta koji djeluju

Mali moždani udar – ovo su simptomi da ste ga imali, a da toga niste bili svjesni

Vitamin C – evo što je važno znati o njemu

Farmaceut: Ovi dodaci prehrani opasni su za srce

Ovaj simptom je ključan za razliku između alergije i prehlade

Doktor: Ovaj doručak smanjuje rizik od raka

Ako pijete sok od mrkve – osjetit ćete ove nevjerojatne dobrobiti!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki